www.endustriweb.com
ARC INFORMATIQUE

Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü

PcVue, FIRALP elektrikli araç filosunun şarj istasyonlarını nasıl yönetiyor.

Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü
Kamusal işler ve bir takım uzmanlık alanlarında (Enerji, İnşaat Mühendisliği, Yüksek Voltaj vb.) faaliyet gösteren Fransız FIRALP şirketi, sürekliliği arttırmak ve bakım işlerini optimize etmek için gelişmiş tanılama özellikleri kullanarak şarj istasyonlarını nasıl takip ediyor? 

Başta parlamentonun 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçların satışını bitirmek için karar aldığı Avrupa olmak üzere pek çok ülke için sürdürülebilir ulaşım öncelikli bir alan haline geldi ve bu da elektrikli araç pazarının genişlemesini sağladı.

Bu alanda çalışan EV-Volumes sitesi tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, küresel elektrikli araç satışları 2021'de 6,75 milyon adede ulaştı ki bu 2020'ye kıyasla %108'lik bir artış demek. Bu hacme binek araçlar, hafif kamyonlar ve hafif ticari araçlar da dahil. Ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) tahminlerine göre, yollardaki elektrikli araç sayısının önümüzdeki on yılın sonunda en az 145 milyon adede ulaşması bekleniyor.

FIRALP için de elektrikli araçlara geçiş süreci birkaç yıldır devam ediyor. Bununla birlikte 2022 yılı, sipariş edilen 100'den fazla elektrikli araç ve şubelerde kurulu şarj istasyonları ile belirleyici bir değişimin göstergesi oldu. Bir düzine gaz (CNG) kamyonu siparişinin yanı sıra çift enerjili kapsüllerin dağıtımı da devam ediyor. Bu yenileme süreci çevresel beklentilere cevap verirken, çevreyi en fazla kirleten araçların da 2025 yılına kadar düşük emisyonlu hareketlilik bölgelerinde kısıtlanacağına işaret ediyor.


Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü

Mobiliteyi yönetmek
Elektrikli araçlara geçiş sürecini desteklemek adına Grup yan kuruluşu olan EREC aracılığıyla şarj istasyonlarının denetlenmesi için PcVue Solutions'u seçti

EREC Technologies süreç yönetiminde ulusal ölçekte uzman olup, 20 yılı aşkın bir süredir de PcVue partneri. Şirket elektrik ve otomasyon konularında müşterilerini anahtar teslim çözümlerin bakımı ve operasyonuyla destekliyor.

Proje 2022 yılında FIRALP'in 50 şubesinde yüz 22kW şarj istasyonunun açık ve esnek bir çözümle yönetilmesi amacıyla başladı.

Testler sokağa çıkma kısıtlamaları esnasında yürtüldü ve böylelikle çok sayıda üreticinin şarj istasyonuyla iletişim konfigürasyonu mümkün kılındı. Karşılıklı çalışabilirliği sağladığı için istasyonların izlenmesi noktasında seçilen protokol ise OCPP oldu.

Şarj istasyonları aynı zamanda istenen performansı sağlamak için birkaç adet yazılım güncellemesi geçiren Yük Yönetim Sistemlerine de bel bağlıyor.


Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü
Şarj optimizasyonu için mobil uygulama

Şarj sırasında istasyon tarafından zamanında sağlanan güç, şarj sonu olayı, alarmlar, şarjın başlatılması/durdurulması gibi bilgiler PcVue uygulamasında rapor ediliyor. Ayrıca 10 WebVue istemcisi, istasyonların daha iyi kullanılması için rapor görselleştirmelerine erişim sağlıyor. Genel merkez Château'nun BMS gözetimi de sürece dahil edilmiştir.

Bugün itibariyle şarj istasyonlarına erişim ücretsiz ama her bir şube kontrolün sağlanması için bir portala sahip. Mevcut eletronik araçlar göz önünde bulundurulduğunda şarj istasyonu sayısı şimdilik yeterli. Fakat FIRALP grubunun elektronik araç filolarını genişletme noktasındaki güçlü isteği istasyonlara erişimi giderek zorlaştırabilir.

Önümüzdeki aylarda FIRALP filosunu tamamlamak için 100'den fazla elekrikli araç siparişi alacak. Bu da kaynak optimizasyonu araçlarının uygulanmasını gerektirecek. İşte tam bu noktada PcVue tarafından sunulan yenilikçi mobilite çözümleri FIRALP grubuna sunulmuş oldu.


Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü

Bilet sırası makinesinin dijitalleştirilmesi: PcVue elektrikli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırıyor!
Elektrikli araç sürücülerinin karşılaşabileceği temel sorun, araçların tam şarj olduktan sonra bile şarjda bağlı kalması ve bu nedenle şarj istasyonunu bekleyen diğer araçlar için erişilemez hale gelmesiyle ilgili.

Bu sorunu çözmek için PcVue Solutions, elektronik araç sürücülerinin otoparklara geldiklerinde cep telefonlarıyla oturum açmalarına ve istenen şarj oranını belirtmelerine olanak tanıyan bir çözüm sunuyor. PcVue, şarj ihtiyacı ve oranı ile ilgili bu bilgileri saklıyor ve şarj istasyonu kullanıma hazır hale geldiğinde sürücüye kullanılacak şarj istasyonunu cep telefonuyla bildirebiliyor.

Araç bağlandığında, PcVue şarjı tetikliyor. Kullanıcı aracını artık daha da fazla şarj etmemeye karar bununla ilgili bir zaman aşımı da sunuluyor. Böyle bir durumda pcVue bilet sırasında hazır bekleyen diğer şarj talebine geçiyor.

Araç şarj istasyonlarına özel sunulan mobil uygulama ise PcVue'nin bot işlevi sayesinde tek satır kod olmadan gerçekleştiriliyor. Uygulama hem işlevsel hem de grafiksel olarak müşterinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış mobil grafik ara yüzünün oluşturulmasına olanak tanıyor.

FIRAP özelinde ise telefondan şarj etme yetkisi alan sürücü eğer şarj edemiyorsa bunu üçüncü kişiye transfer edebiliyor ya da sadece erteleyebiliyor. 

Bu mobil ve akıllı çözümler ilgili üç taraf için de  -araçlar, şarj istasyonları ve sürücüler- kullanılabilirlik, şarj etme ve süre arasında mükemmel bir eşleşme sunuyor. 


Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü

Farklı güçlerden ve üreticilerden 40 yeni şarj istasyonu ile 100 yeni eletrikli araç siparişi veren FIRALP'in tüm çalışanları tarafından benimsenen bu çözüme ilişkin "Kimse artık eski araçlara dönmek istemiyor" diyor Araştırma ve İcra Başkanı Jerome Dorne. Temel isteklerden bir tanesi de MOC (Operasyonel Durumda Bakım), yani her bir şarj istasyonu kurulumu için bakım sözleşmesi zorunluluğu sağlayan bir çözüme kavuşmaktı. Yakın gelecekte, EREC ayrıca birkaç başka müşterinin de kurulumlarını gerçekleştirmek istiyor.

Daha da iyi bir enerji verimliliğine doğru
Son olarak, FIRALP'ın mal varlıklarının enerji performansı her zaman yenilik konusu olmuştur: Paris'in güneyindeki Montereau-sur-le-Jard sahası, Enerji Departmanı tarafından yönetilen 600 m2'lik fotovoltaik panellerle kaplıdır. Bir sonraki yeni binalar da bunlarla donatılıyor olacak. Grup, güneş enerjisini kendi tüketimi için geri kazanarak bir adım daha ileri gitmeyi planlıyor. Temel prensip ise kamyon barınaklarının panelleriyle üretilen enerjiyi, binaların ısıtma ve iklimlendirmesine güç sağlamak veya elektrikli araç terminallerini şarj etmek için kullanmak.

"Amacımız, hem panellerle hem de ENEDIS ağıyla binalarımızın enerjisini kontrol etmektir ki bu yan kuruluşumuz EREC'in uzman olduğu bir alandır. Bu tür aksiyonlar binalarımızın kapladığı alanı %10 oranında azaltmalı" diye vurguluyor FIRALP Gayri Menkul Müdürü François Chapel. Kendi tüketimine ek olarak, Lyon yakınlarındaki Meyzieu'daki bir sonraki yüksek gerilim tesisi, geri dönüştürülmüş piller kullanarak enerji depolamayı deneyecek ve düşük karbonlu asfalt ile inşa edilecek ilk site olacak. Landes pinesap bitkisine dayalı bir bir bileşen de test edilecekler arasında.


Ülke çapındaki elektrikli araç istasyonlarının optimizasyonu ve kontrolü

2021'de FIRALP, Grubun faaliyetlerinden kaynaklanan doğrudan sera gazı (GHG) emisyonlarını hesaplamak için tam bir karbon değerlendirmesi gerçekleştirdi. Bu ölçümden sonra 2022 deney ve eylem yılı olacak.
Grup, bu düşük karbon yaklaşımını gerçekleştirmek için Oksigen firmasına güveniyor. Değerlendirmenin ardından karbon ayak izine (beton, geri dönüşüm, alternatif enerjiler ve karbon hesaplayıcı) yönelik 4 öncelikli eylem belirlenmiş ve çalışma grupları oluşturuldu. Hedef, CO2 emisyonlarını 2025 yılına kadar %10 ve 2030 yılına kadar %20 azaltmak.

Sayılarla proje
- Yüze yakın 22kW terminal
- 50 acente
- 2023 yılına kadar çeşitli güçlerde ve birden fazla üreticiden yaklaşık 40 yeni şarj istasyonu
- 2022 yılında sipariş edilmiş 100'den fazla araç
- Şarjı optimize etmek için bir adet mobil uygulama 
www.evchargingcontrol.com

www.pcvuesolutions.com

Join the 155,000+ IMP followers