www.endustriweb.com
NSK

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor

Gıda endüstrisinde, hijyen konusunda sıkı sektör gereksinimleri önemli olduğundan, kapsamlı temizleme düzenleri olağandır.

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image1.jpeg – Molded-Oil rulmanların yağı sabit taşıyıcı araçların içinde dayanıklı bir şekilde birleşik 

Fakat, bu uygulamalar üretim hattı bileşenlerine, özellikle hassas makinelerde hareketi sağlayan rulmanlara, ekipmana ve sistemlere zararlı olabilirler. Burada, sıcak buharla spreyleme, yüksek basınçlı su jetleri veya oldukça güçlü temizleme malzemeleri başlıca iki probleme neden olabilirler: rulmanlara yabancı maddelerin girmesi; ve yağın rulmanlardan yıkanarak çıkarılması. Bu nedenlerle NSK, zorlu gıda endüstrisi ortamlarında uzun çalışma ömrü ortaya koymak için amaca uygun tasarlanmış kapsamlı bir Molded-Oil rulman serisi sunuyor.

Molded-Oil rulmanların içindeki yağ emdirilmiş poliolefin reçine olarak adlandırılan bir sabit taşıyıcı ortam içinde dayanıklı bir şekilde birleşmiştir. Bu tür yağ, buhar veya sıvılar ile yıkanamaz ve kirlerin rulmana girmesini önler. Üstelik, taşıyıcı, yağı yavaşça serbest bırakırken, yeterli yağlanma uzun çalışma süreleri boyunca sağlanır.

Sabit bilyalı rulmanlar, oynak makaralı rulmanlar ve konik makaralı rulmanlar dahil, çeşitli ürün serilerinde ve yataklı rulman üniteleri gibi özel şekillerde oldukça geniş Molded-Oil rulman çeşitleri mevcuttur. Ayrıca yelpazede, paslanmaz çelikten yapılan Molded-Oil rulmanlar da bulunmaktadır.

Bu gelişmiş ürünler, birçok makine ve sistem üreticisinin Molded-Oil rulmanları orijinal ekipmanın bir parçası olarak kurduğu oldukça geniş gıda endüstrisi uygulamaları için uygundur. Bununla birlikte, donanım yenileme uygulamaları için de uygundurlar.

Tipik bir örnek, bir İngiliz gıda üreticisinin yedi taşıma sistemindeki standart sabit bilyalı rulmanlarının ömrünün 4 ay sürdüğü uygulama verilebilir. Sebep, masraflı bakım işiyle ve taşıma bantlarına zararla sonuçlanan günlük yıkama sırasında rulmanların içine su girmesiydi. Her arıza olduğu zamanda, şirket verimlilikte kayda değer bir azalma oluşturan 24 saatlik bir aksama süresine dayanmak zorundaydı.

Rulmanları inceledikten sonra NSK, Molded-Oil yağlama ve iki tarafta da DU keçe ile paslanmaz çelik rulmanlar kullanmayı önerdi. Sonradan, rulman alakalı bakım masrafı (aksama süresi dahil) yıllık €52.000'den daha fazla azalırken rulman çalışma ömrü üç katına yani 12 aya çıktı.

Hikaye şirketin gıda taşıyıcısında hizmet sunan kayış gergisinde her dört haftada arızaların deneyimlendiği bir donmuş pizza üreticisinde de benzer. Üretim hattının su ile düzenli temizlenmesi korozyona sebep olmuştu. Üstelik, gres yağı rulmanlardan yıkanmıştı ve keçeler zarar görmüştü. NSK uygulamayı inceledi ve yine paslanmaz çelikten yapılmış Molded-Oil rulmanların kullanımını önerdi. Önemli ölçüde uzatılan çalışma ömrü ve yıllık yaklaşık olarak €15.700 masraf tasarruf ile sonuçlandı.

Başka bir yerde, büyük bir fırında, kek kesici makinenin içindeki kayış kasnaklarının rulmanları sürekli olarak arızalanıyordu. Her yıl, her 4-6 haftada yaşanan arızalar sebebiyle yaklaşık olarak 20 rulman takımı değiştirilmek zorunda kalıyordu. NSK tarafından analizden sonra, başlıca sebebin rulmanlara giren su ve toz olduğu ortaya çıktı. NSK bu sebeple Molded-Oil rulmanlar ile değiştirmeyi önerdi. Bir test yapıldı ve rulmanların çalışma ömürleri 26 haftaya kadar arttı. Bu, kullanıcının bakım ve aksama süresinde yıllık €9.400 tasarruf etmesini sağlarken, üretim hattının verimliliğini gözle görülür biçimde arttırdı.

Son örnekte, sebze işleyen bir şirket, üretimde organik atığı mayalandırmak ve ortaya çıkan metanı kendi tüketimi için elektiriğe ve sıcaklığa çevirmek amacı ile bir biyogaz tesisi kurdu. Ancak, mayalama aşamasından önce işlenmemiş ve mayalanmayan materyali ayıran döner elekte problemler ortaya çıktı. Döner eleğin rulmanlarında tekrarlayan arızalar meydana geliyordu ve biyogaz tesisinin genel çalışmasını bozuyordu. Ortalama her altı haftada, temaslı keçeli sabit bilyalı rulmanlar değiştirilmek zorunda kalınıyordu. Her döner mil, iki rulmana sahip ve her döner elek başına iki döner mil var. Değiştirme zamanı her biri için bir saatti.

NSK'dan uzmanlar, arızaların rulman yuvarlanma yoluna giren kirlilikten kaynaklandığını buldular. Müşteri çok daha az değişime yol açan bir hareket olarak NSK'nın; iki tarafında DU keçeli, paslanmaz çelikten yapılan Molded-Oil sabit bilyalı rulmanları kurma tavsiyesini izledi.

Bu yine NSK'nın temel kurallarından birini doğruluyor: ortamın nem ve toz ile kirlendiği uygulamalarda, paslanmaz çelikten Molded-Oil rulmanların hizmet ömrü geleneksel gres yağlı rulmanlarınkinin iki katından daha fazla.

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image2.jpeg – Molded-Oil rulmanların şematik betimlemesi

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image3.jpeg – Yuvalı rulmanlar da (bu durumda paslanmaz çelikten yapılmış) Molded-Oil çeşitliliğine dahillerdir

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image4.jpeg – Rulmanlara zorlu gereksinimler yükleyen, gıda endüstrisindeki taşıyıcı sistemlerin etraflıca yıkanması gerekmektedir

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image5.jpeg – Molded-Oil rulmanların kullanımı donmuş pizza üretim hattındaki taşıma bantlarının servis ihtiyacını belirgin şekilde azaltır

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image6.jpeg – Standart rulmanları Molded-Oil rulmanlar ile değiştirdikten sonra, büyük bir fırın bakım ve aksaklık süresi masraflarında yıllık yaklaşık olarak €9,400 tasarruf yapabilmekteydi.

NSK Molded-Oil rulmanlar gıda tesislerinde uzun ömür sunuyor
B032018-N-Image7.jpeg – Nemli ve toza kirlenmiş ortamlarda, paslanmaz çelik Molded-Oil rulmanların hizmet ömrü, geleneksel gres yağlı rulmanlarınkinin iki katından daha fazladır.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers