www.endustriweb.com
NSK

Rulman arızası önleme işlemi ilk günden başlar

Rulmanların montajı, doğru bilgi ve beceri gerektiren bir uygulamadır. Tarihte bu işlem sırasında bakım personeli tarafından birçok hata yapıldığı ve sonunda rulmanların çalışma ömrünün kısaldığı gözlemlenmiştir. Çalışma ömrünü azaltan diğer faktörler ise rulmanların temiz tutulmaması, rulman bilezikleri ve mil arasında önerilen boşlukların kullanılmaması ve profesyonel montaj aletlerinin kullanılmamasıdır. Global rulman üreticisi NSK'ya göre bu hatalardan kolaylıkla kaçınılabilinir.

Rulman arızası önleme işlemi ilk günden başlar
B072018-N-Image1.jpeg – Doğru araç kullanarak montaj yapılması (bu örnekte bir endüksiyonlu ısıtıcı ile) rulmanların uzun bir süre boyunca doğru bir şekilde çalışmasına önemli derecede katkı sağlamaktadır

Bütün rulman sorunlarının %20'ye kadar olan kısmı hatalı montajlardan kaynaklanmaktadır ve bu hata, bütün sistemin ya da üretim hattının durmasına bile yol açabilir. Bu nedenle, rulmanların montajı sırasında ekstra özen gösterilmelidir.

Bu sorunu yaşayan ya da sadece bilgi almak isteyen rulman sahipleri, NSK'dan destek alabilir. Örneğin NSK, özellikle rulmanların doğru montaj ve demontaj işlemleri için eğitimler düzenlemektedir. Ayrıca eğitimler, kullanıcının kendi yerinde ya da satış ortaklarıyla işbirliği içerisinde olmak üzere verilebilir.

Eğitim sağlanmasına ek olarak AIP+ (Katma Değer Programı) hizmet paketinin bir parçası olarak NSK, rulmanların profesyonel bir şekilde monte edilmesi için kullanılacak araçları sunmaktadır. Bu özel araçlar, rulmanların bileziğin içerisindeki yerlerine bastırılması için gerekli olan doğru kuvvetin uygulanabilmesi için gereklidir. Soğuk montaj yapılması halinde montaj kuvvetlerinin asla rulmanların yuvarlanma elemanları üzerinden aktarılmaması gerekmektedir; aksi halde sadece yuvarlanma elemanlarında değil, aynı zamanda yuvarlanma yollarında da hasar meydana gelebilir.

Hidrolik araçlar ya da endüksiyonlu ısıtıcılar ile sıcak montaj yapılması sırasında dahi, seçilen araçların uygulama için uygun olmaması ya da yanlış kullanılması halinde hasar meydana gelebilir. Bu durum yuvarlanma yollarında çentiklenme meydana gelmesine, keçelerin deforme olmasına, bitişik parçaların hasar görmesine ve hatta rulman bileziklerinde çatlaklar oluşmasına neden olabilir.

NSK tarafından verilen bir diğer hizmet ise, rulman hasarlarının incelenmesi için yerinde hata analizidir. Bu incelemeler sırasında, farklı bir seri rulmanların kullanılması ya da çevre koşullarının en iyi düzeye getirilmesi gerekip gerekmediği konusunda öneriler yapılmaktadır.

Bu duruma bir örnek olarak, iki egzoz havalandırma aksamında rulman sıcaklığı artışı yaşamaya başlayan büyük bir araç üreticisi verilebilir. Yaklaşık olarak her altı ayda bir meydana gelen rulman sorunları üzerine, çözüm bulması için NSK çağırılmıştır. Uzman NSK mühendisleri tarafından yapılan kapsamlı bir uygulama incelemesinin ardından, sıcaklık artışlarının rulmanlara uygulanan aşırı ön yüklemeden ve yaz aylarındaki yüksek dış ortam sıcaklıklarından dolayı meydana geldiği tespit edilmiştir. Bir diğer olası neden ise sınırlı alanın, rulmanların havalandırma aksına doğru bir şekilde takılmasını zorlaştırması olarak tespit edilmiştir.

İlk örnekte NSK tarafından, rulmanların en yüksek yük değerli ve 200 °C sıcaklığa kadar dayanıklı NSK Oynak Makaralı Rulmanlarıyla değiştirilmesi önerilmiştir. Rulmanlar aynı zamanda yanlış hizalamaları kompanse edebilmekte ve montaj hatalarına karşı tolerans gösterebilmektedir.

Rulmanların değiştirilmesine ek olarak NSK, ilgili bakım personeli için rulmanların profesyonel bir şekilde monte ve demonte edilmesine konusunda müşterinin tesisinde eğitim vermeyi teklif etmiştir.

Yeni rulmanların doğru bir şekilde takılmasının ve NSK'nın mühendis ekibinin kontrolü altında ayarlanmasının ardından sıcaklık artışı azalmıştır. 12 aydan uzun bir süre herhangi bir rulman sorunu yaşanmaması ile duruş süresinin azaltılması ve rulman montaj/demontaj maliyetlerinde elde edilen yıllık tasarruf 15.000 € miktarında olmuştur.

Bu örnek, doğru montaj işleminin rulmanın çalışma ömrü üzerindeki etkisini ve bakım personeli için çalışma ömrünün uzatılmasının ne kadar kolay olabileceğini göstermektedir.

Rulman arızası önleme işlemi ilk günden başlar
B072018-N-Image2.jpeg – İki egzoz havalandırma aksamında doğru monte edilmiş NSK Oynak Makaralı Rulmanlarının kullanılması, araç üreticisi için yıllık €15.000 tasarruf sağlıyor
 
Rulman arızası önleme işlemi ilk günden başlar
B072018-N-Image3.jpeg – NSK'nın Oynak Makaralı Rulmanları 200°C sıcaklığa kadar dayanabilmektedir

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers