www.endustriweb.com
ARC INFORMATIQUE

PC VUE ABD’nin rüzgâr santrallerini takip ediyor

Kuzey Amerika’nın ikinci sırada gelen en büyük enerji sağlayıcısı Iberdrola Renewables, 35’i aşkın bağımsız güç tesisinin 3.600 megawattlık enerjisini üreten ABD rüzgâr santrallerini takip etmesi için PC VUE SCADA sistemini seçti.. 2479 rüzgâr türbininin her biri yaklaşık 300 ilâ 350 veri noktası sağlamaktadır; bu miktar hemen hemen iki düzine sunucu üstünde yaklaşık 700.000 ilâ 850.000 I/O veri noktasına eşittir.

PC VUE ABD’nin rüzgâr santrallerini takip ediyor
Iberdrola Renewables’ın son çalışması, kuruluşun Ulusal Kontrol Merkezidir. Sistemler analizcileri NASA Görev Kontrol odasına benzeyen bir odada Birleşik Devletler’deki her bir rüzgâr santralinde bulunan türbinleri tek tek denetlemektedir.

Analizciler her bir türbinin performans ve verimliliğini takip etmekte ve teknisyenleri sahadaki tehlike konusunda uyarmak için yaklaşan fırtınalara karşı teyakkuz halinde beklemektedir.

SCADA sistemi bu çalışmanın kritik önem taşıyan bir öğesidir. Her bir rüzgâr türbininde bir kontrol kutusu bulunmaktadır. Kutunun içeriği bir PLC, güç dönüştürücü, kontrol panelleri ve en üstte bir I/O cihazından mürekkeptir. Rüzgâr hızı, rüzgâr yönü, mil dönüş hızı ve diğer çeşitli faktörleri algılama sensörleri verileri toplayıp PLC’ye aktarmaktadır. Rüzgâr yönünün tespit edilmesiyle, kontrol sistemi bütün rüzgâr türbinini maksimum güç üretimi için doğru yöne çevirmek için motorlu bir sapma çarkı kullanabilir. Rüzgâr türbinlerinin tümü bir LAN’a bağlı olup her bir rüzgâr kulesinin kontrol kutusu fiber bazlı, yedek ring LAN bağlantısının mevcut olduğu kule tabanına bağlanmak için Ethernet kullanmaktadır. LAN bir kontrol sistemini çalıştıran uzaktan kontrol istasyonuna bağlıdır. Kontrol sistemi merkezi veri sistemi aracılığıyla verileri toplayıp yönetir, türbin ayarlarını düzenler ve akıllı alarm, sorun giderme ve bildirme özellikleri sağlar. Ayrıca Portland, Ore’de yer alan tesisi kontrol eder. Bu merkezi kontrol istasyonu rüzgâr santralleri için sinir merkezi gibi hareket eden bir PcVue SCADA sistemi ile donatılmıştır. Sistem her bir türbini, trafoyu, meteorolojik istasyonu, kuş/yarasa havacılık radarı ve diğer yaban hayatı koruma gözlem sistemlerini bu merkezi kontrol odasına bağlar. Bütün rüzgâr santrallerinin bir bütün olarak hareketini denetlemek için operatöre görüş imkânı sağlar. PC VUE zaman aralıklı bazda faaliyetin kaydını tutmak suretiyle operatörün gerekliyse hangi ayarlama ve düzeltmelerin yapılmasını belirlemesini sağlar.

Iberdrola Renewables çok sayıda türbin tipi kullanmakta olup her bir türbin tedarikçisi kendi kontrol/HMI sistemini sağlamaktadır.

Ana SCADA sistemi olarak PcVue’yi kullanmanın en önemli avantajı, sistemin tek bir PLC tedarikçisine bağlı olmaması, dolayısıyla türbin tipinden bağımsız olarak çalışmasıdır. Bu özellik, çok sayıda türbin tipi ve çeşitli PLC’ler kullanan Iberdrola için özel önem teşkil etmektedir.

Uygulama süreci sırasında Iberdrola ekibi PcVue’nin kolay yapılandırma özelliğinden memnun kalmıştır. PcVue’nin canlandırılmış mimikleri ikonlaştırması ve açılır pencereleri kullanması önemli bilgilerin örtülmesi riskini azaltmış ve Iberdrola ekibinin görüşünü kolaylaştırmıştır. Ayrıca, her bir mimik ve GUI (grafik kullanıcısı arayüzü) animasyonu ile ilgili içerik ve davranış şablonları oluşturulması pencere ekranında tutarlılık sağlamaktadır.

Iberdrola Renewables çeşitli PLC’lerden veri çekmek için komünikasyon protokolü olarak OPC’yi (ve diğer protokolleri) kullanmaktadır. Iberdrola komünikasyon sunucuları ile gerçek zamanlı veri alışverişi yapmak için PcVue’nin OPC Veri Erişim İstemcisi ile OPC DA XML İstemcisini, 3. taraf uygulamaları ile veri alışverişini sağlamak için de OPC DA Sunucusunu kullanmaktadır. Gerçekleşen bütün veri edinimi Ulusal Kontrol Merkezi’ne sevk edilmektedir.

“PcVue’nin güvenilirliği, ölçeklenebilirliği ve yapılandırma kolaylığı kanıtlanmıştır. CORE’a yetişilmiş olup son derece başarılı bir şekilde çalıştırılmaktadır. PcVue, görüşü kolaylaştıran bir ekran ve türbinlerde bulunan PLC, HMI ve kontrol sisteminden çok sayıda sistemin genel yönetimini sağlıyor,” diyor Iberdrola Renewables operasyon servisleri – rüzgâr birimi şefi Harm Toren. “Türbinlerimizi kontrol edip yönetmenin yanı sıra hava göçünü ve hava durumunu da takip etmemiz sebebiyle, anında müdahale etmemizi sağlayacak basit ve okuması kolay bir GUI’ya ihtiyaç duyuyorduk”. Ayrıca, PcVue yazılımının İspanya’daki operasyonlarda kullanıcı ile dost ve son derece fonksiyonel olduğu kanıtlanmış bulunmaktadır.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers