www.endustriweb.com
NORD Drivesystems

Liman tesisleri için yüksek performans tahrikleri

Limanlarda her gün durmaksızın tonlarca yük akışıyla karşılaşan liman vinci tahrikleri her daim baskı altındadır. Kullanıcılar mükemmel dinamik, konumlama presizyonu ve aynı ölçüde uygun maliyet sunan güvenilir çözümlere ihtiyaç duyuyor ve bu tür çözümleri talep ediyorlar. Dolayısıyla tersane ve konteyner terminali vinçlerinde kullanılan kaldırma ve araba tahrikleri için bu zorlu uygulama alanına uygun özel mekanik ve elektronik donanım gerekiyor.

Liman tesisleri için yüksek performans tahrikleri
Vinçlerin gördüğü iş basittir: Belli bir yerdeki yükü kaldırıp bir başka yere koyarlar. Bu işlemi güvenilir bir şekilde gerçekleştirmek ve işlem sırasında yeterli seviyede kesinlik sağlamak için de bu işe uygun olarak uyarlanan tahriklere ihtiyaç duyarlar. ”Vinçler, entegre frenlere sahip motorlu redüktörlerle donatılır. Bunlar merkezi hızlanma ve hız kontrolü için frekans invertörleriyle birbirine bağlanır,” diye açıklıyor Nord Drivesystems Türkiye Satış Direktörü Süha Elbil. Liman vinçleri son derece büyük yüklerin kaldırılmasında kullanıldıklarından, vinçlerin motorlu redüktörleri yüksek radyal ve eksenel kuvvetlere dayanacak şekilde tasarlanır. Aynı zamanda şu kilit fonksiyonları da sağlarlar: Yüksek kalkış torkunda yumuşak bir kalkış ve gerçek anlamda şoksuz hareket sağlamak, birkaç tahrikin senkronizasyonunu kolaylaştırmak, güçlü bir kaldırma fonksiyonu sağlamak ve parametrelenebilir rampalar aracılığıyla verimli jeneratif frenlemeye zemin hazırlamak. »Bir imalatçı bir gezer köprü vincinin tahriklerine yönelik ön seçimini yaptıktan sonra, biz de tahrik sağlayıcısı olarak müşteri istekleri doğrultusunda uygun tahrik çözümlerini sunarız,» diyor Süha Elbil.

Ekstrem yük altında çalışan motorlu redüktörler
Bu amaç doğrultusunda, NORD tamamı kendi fabrikalarında üretilen motorlu redüktörlerini ve frekans invertörlerini belirleyip teklif eder. Vinç ve vinç arabalarına özgü motorlu redüktörler, geniş bir tahvil oran aralığına ve 160 kW´a varan nominal güce sahiptirler. Kullanıcılar delik veya dolu çıkış mili, iki veya üç-kademeli gövde olan modeller arasından ayaklı, flanşlı ya da mil bağlantılı modellerden dilediklerini tercih edebilirler. Modellerin tümü yerden tasarruf sağlayan gövdeye sahiptir; bu özellik kolay montajı sağlar. Vinçler ve vinç arabalarında kullanılan motorlar, çok işlek limanlarda genellikle yirmi dört saat çalıştırılır. Ancak piyasa koşulları dolayısıyla iş yükü düşmesi durumunda, aynı tesisler uzun süre boyunca boşta kalabilir. Tahriklerin yapım standartları elbette ki böyle uzun süreli bir çalışmama durumundan sonra derhal normal çalışmaya geçmeyi sağlamalıdır. Bu değişen yük faktörlerinin yanı sıra, sert iklim koşulları, yüksek sıcaklıklar ve deniz kıyısındaki tuzlu su gibi etkenler uzun süre korozyona dayanıklı malzeme kullanma gereksinimini ortaya çıkarır.

Gerektiği takdirde, NORD´un sunduğu motorlu redüktörler IP55 veya IP66 korumasıyla temin edilebilir. Üstelik bütün modeller ATEX sürümleri şeklinde de mevcuttur.

Kullanıcı dostu tahrik elektroniği
NORD´un SK 500E serisindeki frekans invertörleri vinçlerde kullanılan motorlu redüktörler için idealdir. Bu dayanıklı ve yüksek performanslı üniteler %95´in üstünde verimlilik ve 5 s.de %200 fazla yük kapasitesi sunuyor. Bütün standart arayüz hatlarıyla uyumlu olan bu üniteleri çalıştırmak ve programlamak son derece kolay. Temel modellerde frenli motorun kontrollünü yönetmek için entegre fren chopper’i bulunur; bu özellik kaldırma uygulamaları için idealdir. İnvertörler sensörsüz akım vektör kontrolüyle çalışır. Yahut da hız kontrol hassasiyeti ve aşırı yük kapasitesi için daha zorlu gereklilikleri olan uygulamalarda hız geri bildirimi kullanılabilir. Posicon uzatma kabloları bu invertörlerin akıllı konum kontrolü görevlerini yapmalarını sağlayarak daha yüksek seviyeli kontrolörlerdeki bu tür ilave fonksiyon modüllerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. EN 954-1 ve EN 13849 doğrultusunda uygulanan uygun maliyetli »Güvenli Durdurma» özelliği opsiyonel olarak mevcuttur.

Denenmiş ve Test Edilmiş Kombinasyonlar
Farklı kapasitelerde çeşitli liman tesislerine kurulan NORD tahrik çözümleri yıllar süren güvenilirliklerini kanıtlamıştır. Almanya, Travemünde´de bulunan İskandinavya rıhtımındaki liman vinci bu güvenilirliğin örneklerinden biridir. Avrupa Birliği´nin doğuda genişlemesiyle Baltık Denizi´nde her geçen gün daha fazla yük taşınmaya başlayınca, liman yetkilileri son birkaç yıl içinde İskandinavya rıhtımını büyük ölçüde genişletti. Bugün limanın en büyük bölümü haline gelen ve kamyonlar, konteynerler ve yük kasaları içinde gelen her türlü kargo için bir aktarma merkezi olan rıhtım, 56 ton yük kapasitesine sahip vinçlerden oluşuyor. Bu uygulamada toplamda 60 adet NORD tahriki kullanılıyor. Danimarka, Odense´teki dünyanın en büyük tersane liman vincinin, “Goliath”, kurulumu da hayli büyük bir girişimdir. NORD bu uygulama için sofistike kontrol sistemine sahip bir tahrik konsepti ile toplam 68 adet konik helisel motorlu redüktör geliştirdi. Maksimum 100 ton yük taşıyabilen tersane vincinin tahrikleri kesin yön stabilitesi sağlıyor.
Vincin kaldırmasındaki DC tahrikleri ve tüm arabalarındaki invertör-kontrollü 3-faz asenkron motorlar aşamasız ve sorunsuz hız kontrolü sağlıyor. Mikro anahtarlar aracılığıyla sürekli fren takibi ile birleşen bu özellik yüksek konumlama prezisyonu ve tesis güvenliği sağlıyor.

Röportaj: Her limana uygun vinç tahrikleri
NORD Drivesystems´in iddialı bir hedefi var: »Dünyadaki büyük limanlarda en az bir vincin tahrik çözümlerimizle donatılmasını istiyoruz,» diyor Süha Elbil.
Soru: Tersane ve konteyner terminallerindeki vinçler için tahrik mekaniği ve elektroniği seçiminde özellikle hangi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Süha Elbil: Vinç kaldırmalarında ve arabalarında kullanılan tahrik sistemleri sağlam, yıpranmaya dayanıklı, dinamik ve presizyonu yüksek olmalıdır. Kullanıcılar aynı zamanda ekonomik bir toplam sahiplik maliyeti (TCO) istiyor tabii. Vinç imalatçıları ve operatörleri için bu gereklilikleri yerine getirmenin en kolay yolu, uzman tedarikçilerden tam teşekküllü çözümler almak.
Soru: Vinçleri seri makineler ya da özel amaçlı makinelerle kıyaslayabilir miyiz?
Süha Elbil: Bir kıyaslama yapacak olursak, günde bir adet devasa konteyner vinci yapabilen vinç imalatçısı sayısı çok azdır. Bu nedenle, vinç yapımı modüler özel amaçlı makine imalatıyla kıyaslanabilir. Bizim tahrik çözümlerimiz de bu tür uygulamalar için çok uygun.
Soru: NORD uzman bir vinç tahrik sistemleri sağlayıcısı. Bu tam teşekküllü paketler nelerden oluşuyor?
Süha Elbil: Her tür ve boyutta vinç kaldırma ve arabası için uygun maliyetli, güvenilir tahrik teknolojisi sağlıyoruz. Geniş mekanik, elektrik ve elektronik ürün yelpazemiz tek bir kaynaktan tahrik çözümleri oluşturmamıza imkân tanıyor. IP55 ve IP66 korumasının yanı sıra korozyon ve toz korumalı özel kaplamalı sürümlerle mevcut ürünlerimiz çok zorlu çevre koşullarında ve mevsimsel çalışma gibi uzun süreli çalışmama sürelerinde bile yüksek güvenilirlik ve uzun kullanım ömrü sağlıyor. 160 kW´ye çıkan performanslarıyla çeşitli frekans invertör modelleri yumuşak kalkış, jeneratif frenleme, senkronize çalışma ve yüksek konumlama hassasiyeti gibi fonksiyonlar sunuyor. Bir şey daha: Yalnızca vinç uygulamalarındaki tahrik çözümlerine özgü yeni bir mikro site hazırladık: http://cranes.nord.com.
Soru: NORD tahrikleri ile donatılmış vinçler konteyner terminalleri dışında ne tür uygulamalarda kullanılıyor?
Süha Elbil: Endüstriyel vinçler dökümhane, çelik yapımı uygulamaları, tersane, enerji santralleri ve yüksek mühendislik gibi uygulamalarda kullanılıyor. Daha küçük boyutlu vinçler de atölyelerde kullanılıyor. Hali hazırda vinç imalatı yapan yaklaşık 700 makine yapımcısı mevcut. Bunlardan yaklaşık 15´i büyük liman vinçleri yapıyor.

Şekil 1: Tersane, konteyner terminalleri ve diğer liman tesislerindeki vinçler yüksek güvenirlikli, güçlü tahrik mekaniği ve elektroniği gerektiriyor.
Şekil 2: Frekans invertörlerinin SK 500E serisi altı farklı büyüklükte mevcut.
Şekil 3: Liman vinçlerinin tahrik çözümleri mükemmel dinamik sağlamalıdır.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers