www.endustriweb.com
KOLLMORGEN

GÖRÜLEBILEN TUĞLALAR

KOLLMORGEN Hareket kontrolü toprak kolondan hızlı ve kusursuz kesitler yapıyor.



Yazarlar: Martin Zimmermann, KOLLMORGEN İsviçre, Kilit Müşteri Yöneticisi

KOLLMORGEN Automation Suite (KAS) sayesinde daha hassas ve daha çok modernleştirilmiş kesim işlemi

Paletteki her bir tuğla diğeri gibi gıcır gıcır. Boyuttaki sapmalar inşaat alanında sadece dar bir tolerans aralığında kabul görebiliyor. Günümüzde duvarcılar dikey delikli tuğlayı neredeyse hiç sıvayla inşa etmiyor, bunun yerine ara vermeksizin ince yatak harcı ile yapıştırıyorlar. Telafi edici bağlantı hata göstergeleri. Ayrıca normdan her sapma zamana da mal oluyor, bu nedenle İsviçreli Ziegelei Landquart AG gibi üreticiler, yerleşmiş olan üretim yöntemlerini sürekli iyileştiriyor. Sonu gelmeyen toprak şeritlerin kesilerek ayrı ayrı tuğlalar elde edilmesi için firma şimdi de servo motorla tahrik edilen bir modül entegre etti.
Killi kiremite tipik turuncu-kahve rengini veren demir bileşenleri. Yapı malzemelerinin tam olarak hangi rengi alacağı yanma sıcaklığına ve fırında hakim olan atmosfer olduğu gibi kilin içerdiği minerallere de bağlı. Üreticinin inşaat endüstrisine mükemmel tuğlaları tedarik etmek için ağır kil seramik denilen ürünleri çevirebilmesini sağlayan bazı yollar bulunmaktadır. Burada iyi bir tuğlanın otomasyona yönelik tüm taleplere rağmen hala zamana ihtiyacı olduğunu gözlemlemek ilginçtir. Bir tuğlanın en önemli yapı öğeleri killer, topraklar ve marndır.

Sonsuz şeritten temiz kesim
Kendisi Ziegelei Landquart’ı Graubünden Kantonu’ndaki aynı ismi taşıyan yerdeki kil çukurundan kazandı. “Şekillendirme öncesinde bileşenleri iyice karıştırmak ve homojen bir nem dağılımı elde etmek için günlerce saklamak önemlidir. Ancak bu aşamadan sonra hamur mineral karışımını yoğunlaştıran ve ağza doğru iten ekstruderin içine gidiyor. Burada sabit uzunluk ve genişlikteki sonsuz şerit oluşuyor. Yüksekliği, İsviçreli Freymatic AG firmasının kesicilerinin temposu belirliyor.” sözleriyle açıklıyor Ziegelei Landquart AG İşletme şefi Daniel Bärtsch.
Kesim için ayırt edici olan kil şeridin ekstruderden dışarıya sürekli olarak itilmesiyle kesintili olarak kesme işleminin kombinasyonu. Burada, tıpkı bir harp teli gibi ince çelik tellerin, yumuşak kil şerit boyunca yukarıdan aşağıya bant hızıyla senkronize hareket ettiği uçan testerelerin tahrik prensibi devreye giriyor. Kesici AKM serisi ile KOLLMORGEN’ı seçiyor. TBM ve Freymatic; tahrik teknolojisi, hareket kontrolü ve otomasyon konularında yıllardan beri güvenilir bir iş birliği sürdürmektedir. TBM Şirket müdürü Silvester Tribus “Süreçleri anlamalı, müşterilerimizin nasıl düşündüğünü bilmeli ve artan tecrübemizden incelikleri öğrenmeliyiz” diyor. Widnau’daki İsviçreli Mühendislik uzmanları sertifikalı birer ortak olarak KOLLMORGEN ile sıkı iş birliği içindeler.

Çalışma masasında tahrik simülasyonu

Geçmişte işlevlerin çoğu sürekli olarak yeniden programlanmalı ve buna göre birçok kod yazılmalıydı. “Bugün bize hazırlanan blokları hareket projesine ekliyoruz, hepsi bu.” Grafik programlama ile, sahadaki mühendisler “hangi parametrelerin değiştirilmesinin hangi etkiyi yaptığını” daha iyi görüyor. Bu hedef odaklı olduğu kadar verimli olan çalışmanın temelini Kollmorgen Automation Suite oluşturuyor, özellikle de içerisinde bulunan Pipe Network’ün kurulmasında.
Pipe Network, makine mimarisinin bir uygulamanın eksenleri arasındaki bağımlılıklar da dahil olmak üzere çok kısa sürede genel ve kesin olarak haritasını çıkarır. Başka şekilde çok karmaşık olan programlama Pipe Network ile sürükle-bırak fonksiyonu ile grafiksel açıklama yoluyla yerine getiriliyor. Sanal bir ana cihazdan başlayarak tüm işlevler ve bileşenler arasındaki ilişkilerle tüm hareketler ve ayarlar grafiksel açıklama bloklarıyla tanımlanıyor. Sistem çalıştığında Kollmorgen Automation Suite ayrıca sanal simülasyon olanağı sunmaktadır. Tek bir cihaz bile bağlamaya gerek duyulmaksızın hareket profilleri, eksen durumları veya senkronizasyonlar gerçek zamanlı olarak optimize edilebiliyor.
TBM Automation’da Kıdemli proje yöneticisi, Danijel Todorovic-Grabher “Eksenleri ofiste test edebilmemiz ve önceden hazırlanmış, hatasız bir uygulamayla işleme alım sürecine geçebilmek gerçek bir avantaj” sözleriyle vurguluyor. İhtiyaç duyulabilecek yerinde ayarlamalar, değişiklikler yapmak gerektiğinde ise KOLLMORGEN Dokunmatik Panel makinede kullanıma hazır bulunuyor. “Kolayca tahriklere göz atabiliriz ve bunun için yerinde ayrıca bir diz üstü bilgisayara ihtiyacımız yok.”

İlave bir yük kapasitesi işlem dalgalanmalarına karşı koruma sağlar.
Kullanıcıya bağlı erişim, ilk adımda IEC 61131-3 dillerinde serbest programlanabilir kumandaya sağlanır. Bu KOLLMORGEN’ın işlevsel kapsamının bir parçasıdır PCMM Hareket Kontrolörleri. Kompakt cihaz akış kontrolünü ve bağlı olan Servo regülatör AKD ile AKM senkron servo motorlar ın hareket yönetimini devralmaktadır.
TBM hareket kontrolünü öylesine sofistike tasarladı ki, uygulamada makine tuğlaları şeritten tereyağı yumuşaklığında iletim profilleriyle ayırıyor. Ünite, Landquart tuğla fabrikasında ekstruderin şekillendirme parçasıyla boşaltma bandı arasına doğrudan yerleştirilmiştir. AKM Motorların anma akımının beş katına kadar yüksek direnç göstermesi kullanımda aniden ortaya çıkan tork dalgalanmalarının kesim sürecine zarar vermemesini sağlıyor. Değişen kuvvet gereksinimleri tuğla endüstrisinde nadir değildir, aksine düzenli olarak ortaya çıkar. Sonuçta, tam otomatik şekilde tuğla haline getirilen, kıvamı değişken olan doğal bir ürün.
Bu çerçevede, kesme ünitesinin ayarlarını düzenli olarak optimize etmek de standart uygulamaya dahildir. Sadece kilde biriken su veya minerallerin detayda değişmiş olan birleşim oranları bile, ekstruderden çıktıktan sonra hala yüksek bir hassasiyete sahip olan tuğlanın mekanik şekil alma davranışını değiştirmektedir. Günler sonra saatlerce kalmak üzere pişirme fırınlarına gitmeden önce, benzer şekildeki zorluklar kesilmiş pişmemiş tuğlaların kurutulmak üzere boşaltımı için hareket iletimine başlanmasıyla ortaya çıkıyor.
Malzeme akışı için Freymatic aynı şekilde Kollmorgen Servo aksları kullanıyor, bunlar PCMM tarafından çoklu aks birleşiminde koordine edilebiliyor. Hareket kontrolü açısından bu işlem, tuğlaların üretimi esnasında taşınması ve ayrılmasını tam olarak yöneten ivme ve frenleme profilleriyle öne çıkıyor. Otomasyona ilave olarak, bir hazneden metal profilleri alarak taşınmaya devamı için tuğlaların altına kaydıran bir kafes otomatı entegre edildi.

Bu da iyi bir kil için gerekli.

Kil endüstrisine bir bakış, makine mühendislerinin, sistem entegratörlerinin ve tahrik üreticilerinin mühendislikte sıkı iş birliği içerisinde olduğunda mevcut olan tesislerin nasıl verimli şekilde modernleştirilebileceğini göstermekte.
Freymatic Konstrüksiyon şefi Marco Breitenmoser, “Hangi zamanda ve hassaslıkta hangi kütlelerin hareket ettirileceğine dair taleplerin olduğu verilerle geliyoruz.” “TBM bu temelde tavsiyelerde bulunuyor.” Freymatic ve TBM’nin yıllarca süren iş birliğine kaliteli kil elde etmek için birlikte görevler hakkında konuşmak ve yine aynı şekilde en iyi çözümü bulmak dahildir. “Uzmanlık bilgimiz özellikle TBM tarafından tahrik teknolojisinde ve otomasyonda kullanılan makinelerin tasarlanması.” diyerek özetliyor Marco Breitenmoser.

GÖRÜLEBILEN TUĞLALAR
Fotoğraf 1 – Freymatic Leancut Machine tarafından üretilen tonlar.
 
GÖRÜLEBILEN TUĞLALAR
Fotoğraf 2 – Tuğla endüstrisi için Freymatic’in kesicisi.
 
GÖRÜLEBILEN TUĞLALAR
Fotoğraf 3 – Sağ tarafta güçlü ivmelenmesiyle AKM Servo motor.
 
GÖRÜLEBILEN TUĞLALAR
Fotoğraf 4 - KOLLMORGEN’ın kompakt ve yüksek performanslı PCMM Kontrolörü ve AKD Servo güçlendiricisi.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers