www.endustriweb.com
NSK

NSK'nın kendinden yağlamalı sabit bilyalı rulmanları, kriyojenik uygulamalar için geliştirilen dalgıç pompalarda kullanılıyor

NSK tarafından geliştirilen yağlama gerektirmeyen rulmanlar, hidrojen ve LNG gibi kriyojenik gazların işlenmesi sürecinde kullanılan dalgıç pompaların önemli bir parçası haline geldi. Kendinden yağlamalı floroplastikten yapılmış bir kafese sahip olan ve paslanmaz çelikten üretilen bu rulmanlar, alanında lider üreticiler tarafından dalgıç pompalarda giderek daha fazla tercih ediliyor.

Günümüzde gittikçe daha fazla projede enerji kaynağı olarak hidrojen kullanılıyor. Bu projelerde genellikle gaz ve sıvı maddeleri sürekli veya aralıklı olarak -200°C'ye kadar düşük sıcaklıklarda güvenilir bir şekilde pompalayabilen özel dalgıç pompalardan yararlanılıyor.

Dalgıç pompalar, çift rulmanlı pompa mili tasarımıyla diğer pompalardan ayrılıyor. Bu pompalarda korozyon direnci oldukça önemlidir ve rulmanların etrafının yıkanmasında kullanılan madde dışında herhangi bir yağlayıcı kullanılmamalıdır. Ancak, bu triboloji, malzeme eşleştirmesi konusunda zorluklara yol açtığı için elverişli değildir. Ayrıca, rulmanlar düşük sıcaklıklarda dahi uzun servis ömrüne sahip olmalıdır.

Bu nedenle NSK, tasarımı genelde pompalarda görülen rulmanlardan farklı olan ve bahsedilen istisnai çalışma koşullarında dahi yüksek performans gösterebilecek sabit bilyalı rulmanlar geliştirdi. Tasarım farklılıklarına örnek olarak iç ve dış bileziklerin rulmanların özel gereksinimlerine uygun olarak paslanmaz çelikten üretilmesi gösterilebilir.

Rulmanın tüm iç hacmini kaplayan stabil kafes, (yine paslanmaz çelikten üretilen) yuvarlanma elemanları için kılavuzluk sağlarken; kendinden yağlamalı floroplastikten üretilen kafes malzemesi, harici yağlama olmadan yatağın düşük sürtünme ile çalışmasını sağlıyor. Ayrıca, floroplastik aşınmaya son derece dayanıklıdır ve 3600 rpm'ye kadar hızlarda düşük sıcaklıklarda dahi yüksek performans gösteriyor. Kafes, paslanmaz çelik perçinlerle bir araya getirilmiş olan iki parçalı bir tasarıma sahip.

Söz konusu uygulama özelinde hem laboratuvar testleri hem de kullanıcı deneyimi sonucunda bu sabit bilyalı rulmanların sert fenolik reçineden üretilmiş kafese sahip olan rulmanlara kıyasla çok daha fazla uzun hizmet ömrü sunduğu görüldü.

Çeşitli boyutlardaki (mil çapı 30 ila 100 mm) NSK rulmanları, hem büyük çaplı hidrojen pompalama tesislerinde hem de hidrojen dolum istasyonları gibi merkezi olmayan uygulamalarda kullanım için idealdir.

Rulmanlar ayrıca nitrojen gibi diğer kriyojenik gazları işleyen pompalar için de uygundur.

NSK, kriyojenik uygulamalarda kullanılan dalgıç tipi pompalar için kendinden yağlamalı ve floroplastikten yapılmış kafesi olan mil rulmanlarını geliştirdi.


NSK'nın kendinden yağlamalı sabit bilyalı rulmanları, kriyojenik uygulamalar için geliştirilen dalgıç pompalarda kullanılıyor
 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers