www.endustriweb.com
Seco Tools

Neden Daha Fazla Kadın Mühendis İşe Almak İstiyoruz?

Mühendislik uzun zamandır erkek egemen bir alan olsa da Seco Tools, cinsiyet çeşitliliğini daha fazla teşvik etmek için çalışıyor. Seco Tools Birleşik Krallık İK Müdürü Zoe Wood, "Bu, cinsiyetten bağımsız olarak mükemmel bir kariyer fırsatı." diyor.


Mühendislik alanında yeterli sayıda kadın yok. Buna, genellikle erkeklerin en iyi yapabileceği, zorlayıcı bir iş olarak bakılır ve bu alana ilgisi olan kadınlar başarılı olmak için bazı ön yargılarla mücadele etmek zorunda olduklarını düşünür.

Ancak Seco Tools bu ön yargılara meydan okumaya kararlıdır.

Mühendisliğin erkek egemen niteliği yavaş yavaş değişmektedir. Dijitalleşme ile artık işin büyük kısmı Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim Yazılımı aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşmektedir. Sosyal tutumlar değiştikçe mühendislik işlerine alınan kadınların sayısı da artmaktadır.

Seco Tools Birleşik Krallık İK Müdürü Zoe Wood, "Bunun cinsiyetlerinden bağımsız olarak herkes için mükemmel bir kariyer fırsatı olduğunu biliyoruz." diyor. Zoe, Birleşik Krallık ve dünya çapındaki İK çalışanlarıyla birlikte şirkette daha fazla cinsiyet çeşitliliği teşvik etmek için çalışıyor.

"Daha fazla sayıda genç kadını sektöre girmeye teşvik etmeye çalışıyoruz ve çalışmalıyız, çünkü daha farklı bakış açılarına ihtiyacımız var. Kadınlar genellikle bir sorunu farklı bir şekilde inceleyip alternatif çözümler buluyorlar." diye açıklıyor.

Seco'nun cinsiyet çeşitliliğine olan bağlılığı
Seco'nun mühendislik alanında cinsiyet çeşitliliğine olan güçlü bağlılığı, küresel Kadın Yetenekler Programını da kapsar. Şirket aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının da imzacısıdır. Beşinci amaç "Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmeyi" içerir.

Zoe, "Seco'nun cinsiyet eşitliği amacını benimsemesinden gurur duyuyorum. Buna bağlılığımızı göstermek ve bunun bizim için önemli olduğunu yüksek sesle söylemek kritik öneme sahip." diyor.

Seco Tools Birleşik Krallık, son yıllarda Alcester, İngiltere'deki genel merkezine yakın, yalnızca kız çocuklarının gittiği yerel okullarla çalışmaktadır.

Zoe, "Bizdeki iş deneyimi fırsatları sayesinde kariyer öğretmenleri bunu kızlar için ilginç bir seçenek olarak görmeye başladı" diye açıklıyor. "Ardından mühendislerimiz daha fazla kız çocuğunun iş deneyimi edinmek istediğini görmeye başladı ve arkadaşlarını ve ailelerini de davet ettiler.”

Zoe, Seco Tools'ta çalıştığı on yıl içerisinde kadın mühendislerde kademeli bir artış görmüş. Bu mühendislerden ikisi Aisha Mustafa ve Georgia McInerney'dir. Hikayelerine göz atalım:

Aisha'nın hikayesi
Stajyer mühendis Aisha Mustafa'nın Seco tesisine gidip gelmesi iki saatten fazla sürse de hayalindeki iş için bunu yapmaktan oldukça mutlu. Stajyerlik döneminde Covid-19 pandemisinden kaynaklanan gecikmeler bile onu yıldırmadı.

Aisha, "Mimarlığı seviyordum ama üniversiteye gitmek istemedim. Bence mühendislik de mimarlığa benziyor ve mühendislik alanında stajyer olabiliyordum. Erkek egemen bir sektörde bir kadın olduğum gerçeğinin beni rahatsız etmesine asla izin vermedim. Bu, onlar kadar iyi olduğumu ve gerek zorlayıcı işler yapmak gerek ofiste olmak olsun onların yaptıklarını tam olarak yapabildiğimi kanıtlamak için beni daha fazla motive ediyor." diyor.

"Şirketin sundukları, verdiği tüm destek ve insanları nasıl geliştirdiği, kendimi uzun süre Seco'nun bir parçası olarak görebilmemi sağlıyor. İş görüşmem sırasında kadın olduğum, nasıl göründüğüm ya da nasıl giyindiğim için dışlandığımı hissetmedim. Herkes beni sıcak bir şekilde karşıladı ve ilk günden itibaren bana aynı şekilde davrandı."

Georgia'nın hikayesi
Georgia McInerney, 2017 ile 2021 yılları arasında Seco Tools Birleşik Krallık stajyerlik programındaydı. Ardından önce Mühendislik Teknisyeni olarak çalıştı ve şu anda Geliştirme Mühendisidir. Ancak Georgia, okulda aldığı tavsiyeyi dinleseydi belki de Seco'ya hiç katılmayacaktı.

"Okuldaki danışmanım GCSE derecemi almak için beni mühendislik dersine kaydolmaktan vazgeçirmeye çalıştı, çünkü dersteki tek kız olacaktım. Bana bu kadar erkek egemen bir ortamda olmak istemeyeceğimi söyledi." diye açıklıyor. Ancak, tüm hayatını mühendislik yaparak geçirmiş bir babaya sahip olan Georgia vazgeçmedi.

"Ebeveynlerim her zaman beni destekledi ve hayallerimi kovalamak konusunda kararlıydım.” diye ekliyor.

Georgia, gerçekten de dersteki tek kızdı ve ardından eğitim gördüğü Midlands Group Training Services'daki tek kız oldu; ancak bunların kendisini kariyerine iyi bir şekilde hazırladığına inanıyor.

"Şu anda mühendisliğin erkek egemen bir alan olduğu bir gerçek, bu yüzden bunun erkenden farkına varıp bu ortamda rahat hissetmeye çalışmak benim için daha iyi oldu. Seçimimden asla pişmanlık duymuyorum. Yaptığım şeyi gerçekten seviyorum."

"Cesaretiniz sizi ileriye taşır"
Kendisi de genç bir kız annesi olan Zoe Wood, eşit kariyer fırsatları konusunda tutkulu. Seco'da ve toplumun genelinde meydana gelen değişiklikleri mutlulukla izliyor ve işlerin daha hızlı ilerleyebileceğini düşünüyor.

"Şu anda kadınlardan çok daha fazla başvuru alıyoruz ve oranın 50/50 civarında olduğunu söylemekten çok mutluyum. Son yıllarda programa katılan üç erkek ve üç kadın stajyerimiz oldu." diyor.

"Ama yine de istediğimizden daha yavaş ilerliyor. Bu, uzun vadeli bir strateji olacağını bildiğiniz bir şey. 9. sınıfta (yaklaşık 13 yaş) okuyan çocuklarla bağlantı kuruyoruz, tabii en az 16 veya 17 yaşına gelinceye dek şirkete başvurmayacaklarını biliyorsunuz. Ama bu çocukları, yaşıtlarını ve ebeveynlerini bu fırsatlardan en başından haberdar etmek gerekiyor ki cesaretleri kırılmasın."

Zoe'nin Seco Tools ile çalışmak isteyen genç kızlara ve çeşitli başka cinsiyetlerdeki bireylere yönelik verdiği mesaj şu:

"Cesaretiniz sizi ileriye taşır. Etek ya da pantolon giymeniz, saçınızın uzun, mohawk ya da asker tıraşı olması bizi ilgilendirmiyor. Mühendisliğe dair bir tutkunuz varsa geleceğimizin bir parçası olmanızı isteriz. Gelin ve gelecek nesil mühendislere farklı düşünmeleri konusunda ilham verin."


Neden Daha Fazla Kadın Mühendis İşe Almak İstiyoruz?
Soldan sağa: Seco çalışanları Zoe Wood, Georgia McInerney ve Aisha Mustafa.


  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers