www.endustriweb.com
Seco Tools

Seco Ar-Ge ekibi Scania için çözüm sunuyor

İsveçli kamyon üreticisi Scania ile gerçekleştirilen zorlu bir proje, Seco'nun araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) ekibinin en iyi performansını ortaya koymasını sağladı. Bu ekip, Scania'nın motorları için yeni bir dökme demir tipini kesme amaçlı kullanıldığında bir takımın ömrünü 20 faktöre kadar uzatmanın bir yolunu buldu.


Şirketin kendisiyle aynı şekilde, Scania gibi Seco müşterileri de ürünlerini, süreçlerini ve marjlarını iyileştirmek için her zaman yeni yollar bulmaya çalışıyor ve genellikle Seco'nun Ar-Ge departmanını bu konuda yardımcı olmaya çağırıyor. Stockholm'ün hemen güneyinde bulunan Södertälje'deki Scania; kamyon, otobüs ve ağır kamyon üretimi konusunda güçlü bir itibara sahip olan dünya lideri bir nakliye çözümleri sağlayıcısıdır ve dünyanın her yerinde dizel motorlarının kalitesi ve güvenilirliğiyle tanınmaktadır.

Dökme demirin yeni ve daha hafif bir formunun keşfedilmesi, daha hafif ve daha verimli motorlar için potansiyel sunan büyük bir atılımdı ancak öncelikle üreticinin çözmesi gereken bir sorun vardı. Mevcut tezgahları ve takımları bu yeni malzeme üzerinde çalışabilecek miydi? Çalışmazsa üretim süreçlerini nasıl yönetebileceklerdi? Seco'da Delme Ar-Ge Uzmanı Stefan Frejd, "Arka plan, birçok avantaj sunan bu yeni dökme demir formundaydı; bu sayede daha çevre dostu ve daha güçlü, bu da motor duvarlarını daha ince ve daha hafif hale getirebilecekleri anlamına gelir," diyor. "Scania'nın araştırmak istediği sorun, bu malzemenin üretim takımlarında aşınmayı artırması ve bunun da elbette takımların ömrünü kısaltmasıydı. Buradaki zorluk, bu yeni malzemede kullanılacak frezeleme takımları, matkaplar ve raybalar için takım ömrünü uzatmanın bir yolunu bulmaktı."

Bir proje grubu kuruldu ve çalışmaların karşılığı neredeyse hemen alındı. "Scania mühendisleriyle bir araya gelip bazı sorunlar ve kullandıkları uygulamalar hakkında görüştük, ardından test edilecek bazı yeni takımlarla geri geldik. Test ettiğimiz ilk delme takımının, mevcut takımın 20 katından daha uzun bir takım ömrüne sahip olduğu ortaya çıktı, bu da büyük bir gelişme oldu," diyor Stefan.

Diğer test takımları, hem Scania hem de Seco için muazzam bir çığır açan yedi faktörle önceki takım modellerinden daha iyi performans göstermeyi başardı. "Bunların birçoğunun temelinde zaman var; takımlar daha uzun süre dayanıyor; bu da takımı takmanızla değiştirmeniz arasında daha fazla zaman geçmesi anlamına geliyor. Uygulama açısından bu, bir vardiyanın başında bir takım takabileceğiniz ve değiştirmeniz gerekmeden hemen başka bir vardiyada kullanmaya devam edebileceğiniz anlamına gelir. Eskiden her vardiyanın başında takımı değiştirmek zorunda kalabiliyordunuz, bu da hem zaman hem de para açısından maliyetlidir," diyor.

"Sıklıkla gözden kaçırılan şey, bir takımı her değiştirdiğimizde tezgahın durdurulması ve o sırada hiçbir şey yapamamasıdır; oysa ki üretimde zaman çok değerlidir. Daha güçlü, daha dayanıklı takımlar üretebilmemiz de üretimdeki kırılma miktarını azalttı. Bir vardiyada takımların kırılması genellikle üretim sürecinde büyük bir aksamaya neden olur ve arızanın giderilmesi zaman alır," diye devam ediyor Stefan.

Stefan, Scania'da öğrenilenlerin başka birçok ortamda da uygulanabileceğini söylüyor. "Her uygulama farklıdır ancak her zaman başka bir yere uygulayabileceğimizi keşfettiğimiz şeyler vardır. Normalde bir stok ürününden veya standart bir takımdan bir takım geliştirirsiniz ve ardından müşterinin ihtiyaçlarına göre farklı kriterler uygularsınız. Scania söz konusu olduğunda, örneğin raybalama sırasında yuvarlaklık için özel gereksinimleri vardı, bu nedenle standartlarının aslında özelleştirilmiş özel takımlar olduğunu söyleyebilirsiniz."

Stefan ve ekibi, müşteriyle yakın ilişkileri ile sorunları anlama ve bu sorunlara çözüm bulma konusundaki güçlü istekleri sayesinde öğrendiler ve keşfettiler. "Ar-Ge'de bizim için en önemli şey, Scania'da olduğu gibi farklı şirketlerdeki üretim mühendisleriyle iş birliği yapabilmemiz. Her zaman çözülmesi gereken sorunlar var ancak bir araya geldiğimizde, birlikte çalışınca daha hızlı çözüm üretebildiğimizi görüyoruz."

For more information, click here


Seco Ar-Ge ekibi Scania için çözüm sunuyor
Yüksek mukavemetli dökme demir için Seco'nun optimize ettiği takımlar



Seco Ar-Ge ekibi Scania için çözüm sunuyor
Seco'dan Stefan Frejd ve Joel Törnqvist, gelişmiş delme takımları için Seco Norrköping Üretim Birimi'ndeki geometri bileme tezgahında testler yapıyor

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers