www.endustriweb.com
NSK

NSK vidalı milleri ile çalışan kalp destek sistemi

Özellikle de kalple ilgili tıbbi cihazlar ile ilgili, arıza konusunda tolerans yoktur. Cihaz her zaman çalışır durumda olmalıdır. Berlin Heart GmbH’de (kalbi destekleyen yenilikçi mekanik cihazların üreticisi) kalite mühendisliği ile ilgili ölçütler rakipsizdir.

NSK vidalı milleri ile çalışan kalp destek sistemi
EXCOR® VAD insan kalbinin çalışmasını taklit eder.

Şirketin EXCOR® serisinde, havayla çalışan bir diyafram pompası kalbin işlevini destekler veya pompalama işlevini bütünüyle devralırken, harici yapay kalp olan EXCOR®’un mobil sürümü, NSK tarafından tasarlanan ve üretilen minyatür vidalı mil ile yönlendirilir. Bu gelişmiş mobil cihaz insan kalbinin çalışma şeklini tam olarak taklit eder ve hiçbir koşulda vidalı milin arızalanmasına izin vermez.

İnsan kalbi önemli bir makinedir, dakikada 3-4,5 litre akış hızı sağlarken devir hızının dakikada 50-200 arasında olmasını kontrol eder ve genellikle günde 100.000’in üzerinde çevrim gerçekleştirir. Ancak maalesef, bazı insanların kalpleri doğru şekilde çalışamaz ve bu nedenle Berlin Heart gibi şirketler modern kalp destek sistemleri veya sektörde bilinen adıyla VAD’ler (Ventrikül Destek Cihazları) geliştirmiştir.

1996 yılında kurulan Berlin Heart GmbH, VAD sistemlerinin Avrupa’daki tek imalatçısı ve dünyada hem yetişkinler hem de çocuklar için bu tür teknolojileri sunan tek şirkettir. Kalp nakli yapılabilene kadar başarılı bir şekilde hayatta tutulabilen en genç hasta, VAD kullanmaya başladığında sadece sekiz günlüktü.
NSK vidalı milleri ile çalışan kalp destek sistemi
Berlin’de üretilen ve dünya genelinde pek çok ülkede kullanılan Excor mobil üniteleri

Berlin Heart vücudun içine yerleştirilebilen veya dışarıda kalan VAD sistemleri üretiyor. Dışarıda kalan sistemlerde kanüller hastanın vücudunun içine implante ediliyor ve havayla çalışan, vücudun dışında bulunan (paracorporeal) bir diyafram pompasına bağlanıyor. Excor mobil cihazda, NSK bilyalı vidaları tek bir vuruşta 55,5mm’ye kadar, dakikada 60-130 defa hareket ediyor ve önceden belirlenmiş miktardaki havayı, hastanın kan dolaşımındaki kanülden ayıran diyaframa doğru itiyor.

Berlin Heart Mühendislik Departmanı Müdürü Nedim Arslan, Excor mobil cihaz, ilk tasarlandığında, vidalı mil tedarikçisi olarak NSK’nın seçilmesinin nedeninin şaftın çalışma ömrü olduğunu belirterek şöyle konuştu: “NSK minyatür vidalı milinin yaklaşık 120 milyon devirlik çarpıcı bir çalışma ömrü var ve bu bizim kalite ölçütü testlerimizin en yüksek değerlerinden de daha fazla.”

Berlin Heart’ta vidalı mil üniteleri her üç ayda bir (yaklaşık 10 milyon döngü) bakıma girerek temizleniyor, şaftlar yağlanıyor ve gerekli diğer işlemler yapılıyor. NSK bunu düşünerek, tasarım aşamasında vidalı mil geometrisinde özel değişiklikler gerçekleştirerek bakımı önemli ölçüde kolaylaştırdı.
NSK vidalı milleri ile çalışan kalp destek sistemi
Pompanın açık tahrik sisteminin görünüşü. NSK vidalı mili, ünitenin merkezinde, görüş alanı dışındadır.

Tasarım aşamasında dikkat edilen bir diğer konu da tahrik sisteminde kullanılan yağın tipi oldu. Kan pompalarını çalıştıran servo motorların kondüktansının çok düşük olduğunu düşününce, 8mm çaplı minyatür şaftların 70-80°C sıcaklıklara ulaşabilmesi şaşırtıcı gelebilir ama bu, tahrik sisteminin ne kadar gerilim altında olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle, bu yüksek sıcaklıklarda çalışabilen ve varlığını sürdürebilen yağların kullanılması çok önemlidir.

C3 hassasiyet sınıfında, son derece pürüzsüz yüzeye sahip bir minyatür vidalı mil, günümüzde Berlin Heart tarafından Excor mobil cihazında kullanılan NSK şaft sisteminin temelini oluşturmaktadır. Şaftlar müşteri ihtiyaçlarına göre üretilir ve özel olarak tasarlandıkları kabul edilebilir. Parçalar da kuruluma hazır şekilde, ilgili rulman ünitesi ile birlikte tam bir tahrik modülü olarak teslim edilir.
NSK vidalı milleri ile çalışan kalp destek sistemi
Sadece, NSK’nın müşteriye özel minyatür vidalı mili, Excor mobil cihazın zorlu ihtiyaçları ile eşleşebilir.

Paracorporeal kalp desteği konusundaki çalışmalarıyla neredeyse 20 yıllık deneyime sahip Berlin Heart şu anda 3800’ün üzerinde hastaya yardımcı oluyor. NSK, vidalı mil tedarikçiliği ile güvenilir bir teknoloji ortağı olmuş , iki şirket özel tasarım ve mühendislik zorluklarının üstesinden gelmek amacıyla birlikte çalışmalar gerçekleştirmektedir.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers