www.endustriweb.com
ARC INFORMATIQUE

Canadian Natural Resources, Arc Informatique’e bağlı PcVue Solutions aracılığıyla petrol ve gaz faaliyetlerini otomasyona geçirdi.

CNRL, birincil faaliyetleri kapsamında milyonlarca etiketin ve ortalama olarak 800,000 I/O noktasının ölçümünü yapıyor. GE ve Allen-Bradley PLC’leri ile Fisher ve Bristol Babcock RTU’ları, üretim esnasında kullanılan büyük markalar arasında yer almaktadır. PcVue SCADA, belirli şekil ve biçimlerde (gerçek zamanlı izleme, inceleme veya bakım bilgisi) bilgiye ihtiyaç duyan yaklaşık 2,500 çalışan tarafından kullanılan bilgiyi izlemekte ve temin etmektedir.

Canadian Natural Resources, Arc Informatique’e bağlı PcVue Solutions aracılığıyla petrol ve gaz faaliyetlerini otomasyona geçirdi.
Canadian Natural Resources Limited (CNRL), 1989 yılında, Kanada’nın Calgary kentinde kurulmuştur. Firma, Kuzey Amerika, Kuzey Denizi ve Afrika kıyılarında çeşitli varlıklara sahiptir ve bugün itibariyle Kanada’nın en büyük ham petrol ve doğal gaz üreticisidir. Doğal gaz, hafif petrol, ağır petrol, yerinde yağlı kum üretimi, yağlı kum çıkartma ve ilgili terfi tesislerinden oluşan dengeli bir hizmet yelpazesi sunmakta olan CNRL, doğal gaz ve ham petrol üretimi için coğrafi bölgeleri araştırmakta ve geliştirmektedir.

Şirket, üç temel alanda iş faaliyetlerini yürütmektedir: Horizon yağlı kum üretimi, termal ağır petrol ve klasik petrol ve gaz. CNRL, geçen sene içerisinde klasik petrol ve gaz faaliyetlerini doğrudan etkileyen büyük çaplı bir otomasyon projesine yatırım yaptı. Bu proje, ham petrol, doğal sıvı gazlar ve doğal gazın araştırılması, geliştirilmesi, üretilmesi ve pazarlanmasını kapsamaktadır.

Canadian Natural Resources, 300 toplama istasyonu, 800 kompresör istasyonu ve 150 gaz işleme tesisinde işlem kontrolü ve izleme faaliyetlerini daha iyi yönetmenin bir yolunu arıyordu. CNRL'nin SCADA Uzmanı Kurtis Jackson, şirketin otomasyon projesini sırtlayarak, FactoryLink SCADA sistemleri yerine PcVue SCADA ve FrontVue çözümlerini getirdi. CNRL, farklı markalara ait birçok bağımsız otomasyon sistemine sahipti ve Jackson da, söz konusu otomasyon sistemlerinin mümkün olduğunca merkezileştirmek ve bunları PcVue üzerinden entegre ederek tutarlılık sağlamak istiyordu. Buna ilaveten CNRL de, PcVue’nun çok istasyonlu ağ mimarisini destekleme kapasitesinden yararlanmak istiyordu. Firma, şu anda Modbus Roc, Roc Talk ve BSAP kullanıyor.

Yenileme süreci, sekiz ay kadar önce CNRL, Smart Generator kullanarak FactoryLink SCADA’dan PcVue’ya geçiş kararı aldığında başladı. Bu PcVue aracı, bir yandan azami uyumluluk ve güvenlik sağlarken, diğer yandan da otomatik olarak ve kolay bir şekilde mevcut uygulamaların büyük bir kısmını PcVue’ya dönüştürebiliyor. Jackson bu konuda şöyle demişti: “Yükseltmesini yaptığımız çoğu SCADA uygulamamızda, FactoryLink uygulamalarımızın %60 ila %80’i kolaylıkla PcVue’ya dönüştürüldü. Bu da, kullanıcılarımızı yeniden eğitmek zorunda olmadığımız ve baştan sona yeniden uygulama konfigürasyonu yapmak zorunda kalmadığımız anlamına geliyordu. Ayrıca bu, gelecekte de SCADA otomasyonuna yatırım yapacağımız anlamına da geliyor. PcVue düzenli olarak güncellemeler ve yeni özellikler sunarak SCADA’yı geliştiriyor.”

Jackson şöyle devam etti: “Günlük olarak üretim raporları çıkarıyoruz, üretim hedeflerimizi yakalayıp, örneğin bir boru hattı şirketiyle yaptığımız satış sözleşmelerinin gereklerini yerine getirmemizi sağlayan verileri elde etmek için gerçek zamanlı ve geriye dönük eğilim belirleme verilerinden yararlanıyoruz.” Şu an itibariyle Kurtis, uzaktan istemci erişimli sekiz PcVue sunucusunu uygulamaya koymuş bulunuyor ve önümüzdeki iki yıl içerisinde de, ortalama 40 PcVue Scada sistemi kurmayı planlıyor.

Katma değerli bir PcVue satıcısı olan CTH Systems Inc., PcVue’ya geçiş sürecinin kolaylaştırılması ve konfigürasyon konusunda bize yardımcı oldu. Mühendisler, Smart Generator kullanarak tüm grafik unsurların (işaretler, semboller ve şablonlar), yerel ve paylaşılan kütüphaneler (semboller, resimler), uygulamanın tüm değişken dizileri (değişken tablolar, uyarı konfigürasyonları ve geçmiş kayıtları da dahil) ve veri tabanlarını fazladan herhangi bir yeni işleme gerek kalmaksızın dönüştürebildi. Bu araç, ayrıca TCP/IP iletişim nesneleri ve bunların linklerini de dönüştürüyor. Jackson’ın da söylediği gibi: “Tüm uygulamalarımızın PcVue’ya bu kadar kolay ve doğrudan aktarılabilmesi gerçekten memnuniyet verici.”

CNRL, buna ilaveten çok protokollü bir ölçüm ve iletişim yazılımı olan CTH Systems'ın IM-SCADA™ sistemini de kullanmaktadır. RTU’lar (uzak terminal birimleri) ya da pompa açma/kapama kontrolörleri gibi farklı otomasyon cihazlarıyla donatılmış olan kuyuların tek bir radyo kanalıyla iletişim kurması ve böylece verileri PcVue SCADA’ya göndermesini sağlamaktadır. CTH Systems; kuyulardaki gaz bileşiminin otomatik ve uzaktan ölçümünü sağlamak, her bir kuyuya düzeltilmiş gaz bileşimi bilgilerini yüklemek ve kuyu sayacı ve IMSCADA™ veritabanı arasındaki farklılıkları gidermek suretiyle CNRL’e destek vermiştir. Jackson bu konuda şöyle dedi: “IM-SCADA sürücüsünün sağlamlığı ve etkinliğinden ne kadar memnun olduğumuzu anlatamam. Sürücü, faaliyet verimini en üst düzeye getirmemize yardımcı oluyor.” Sistem, fiziksel olarak kuyu bölgelerine gitme ve gaz bileşimi verilerinin indirilmesi ya da yüklenmesi mecburiyetini en aza indirgiyor.

CNRL, 600 uzak istemcisinin yanı sıra 178 ana sunucusuyla, sunucu başına yaklaşık 5,000 ila 6,000 veri noktasını izliyor. Bunlar arasında, yer ve bölgeye bağlı olarak sunucu başına 50 ila 400 kuyu ve bir ila üç tesisi izleyebilen sekiz adet PcVue istasyonu da bulunmaktadır. Jackson’a göre bu, şu anlama geliyor: “Bu, binlerce etiketin ve uyarı parametresinin günlük olarak izlenmesi ve onaylanması demektir.” Kuyudan çıkarılan petrol, petrolü ve gazı; çökelti, gaz, tuzlu su ve petrolün ayrıldığı toplama istasyonlarına taşıyan akış hatlarına bağlı bir boru sisteminden geçer. PcVue, toplama istasyonlarını da izlemektedir.

PcVue SCADA, üretim sahalarında ve toplama istasyonlarında kullanılan PLC’ler ve RTU’lar aracılığıyla petrol/gaz basıncı, (ESD), pompa çalıştırma/durma, uzak/yerel pompa kontrolü, pompa hızı, motorlu valflar, motorlu valf kapatma, tıkama noktaları/konumları, ısı, acil kapatma ve yangın alarmı gibi girdi ve çıktı bilgilerini toplamaktadır. Jackson bunu şöyle anlattı: “Güvenlik, endüstrimizdeki en önemli faktörlerden birisidir. Sürecin tüm aşamalarında PcVue, kritik faaliyetlerimizi izliyor ve yangınlar, patlamalar ve ekolojik felaketleri engelleyen güvenlik önlemlerimizi takip ediyor.”

Uzak ve yaygın kapsamlı faaliyetleriyle bilinen CNRL, sondaj/üretim, dağıtım, nakliye veya rafine etme işlemlerinde söz konusu olan tüm otomasyonlu faaliyetlerin birden fazla kontrol merkezinden izlenebilmesini istiyordu. Sağlam ve güvenli bir şekilde tasarlanmış bir SCADA sistemi; sel, sızıntı, yangın, elektrostatik boşalma, petrol ve gaz debisi, hat basıncı, kuyu ağzı basıncı, pompa durumu, tank seviyesi, toplama istasyonu ekipman durumu ve diğer kritik faktörleri kontrol edebilmelidir. Kuyudan nihai tüketiciye ulaştırılması gereken ürünün özelliklerine ve petrol/ham petrol kazalarının çevre üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerine bağlı olarak SCADA sistemleri, bir olmazsa olmazdır. Jackson şöyle dedi: “SCADA’nın, bize güvenilir bir şekilde daha fazla veri toplama ve daha fazla kontrol sağlama imkanı veren özelliklerinden yararlanmak istedik.”

CNRL, otomasyon sistemlerini yükseltmenin getireceği faydalardan yararlanmak istiyor ve şu ana dek süreçlerinde sağlanan optimizasyondan son derece memnun. Jackson, bunu şöyle açıklıyor: “FactoryLink ve PcVue arasında yapılan ilk dönüşümden ve PcVue ile çalışmaya başlamamızdan bu yana sekiz ay geçti. SCADA çözümümüz için PcVue ve IM-SCADA’yı seçmiş olmamızdan dolayı gayet memnunuz. Özellikle de çoğu uygulamamızın kritik önem taşıdığı ve zamanında gerçekleştirilmesi gerektiği düşünülecek olursa, konfigürasyon sürecinin uygulanması son derece rahat oldu.”

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers