www.endustriweb.com
FAULHABER GROUP

Bir Adım Önde Olmak Hayat Kurtarır

Öksürük, ateş, baş ağrısı veya kas ağrısı gibi belirtilerden muzdarip herkes, özellikle de kış mevsimindeyse, bunun korona mı yoksa basit bir soğuk algınlığı veya grip mi olduğunu öğrenmek ister. Tercihen de mümkün olan en kısa sürede. Bunun için ihtiyaç duyulan sürüntü numunesi kısa sürede alınabilir. Bir sonraki analiz için numune büyük bir laboratuvara gönderilebilir veya hasta başı test (PoC) adlı sistem ile yerinde uygulanabilir. Kullanım alanı ne olursa olsun, kesin olan tek bir şey vardır: FAULHABER tahrikleri güvenilir analizler garanti eder.

Bir Adım Önde Olmak Hayat Kurtarır

Mümkün olan en kısa sürede bir sonuca varmak sadece korona testleri için gerekli değildir. Tedaviye başlamadan önce yoğun bakım ünitelerinde, ayakta tedavi polikliniklerinde veya muayenelerde doğru önlemleri alabilmek adına belirli bir takım laboratuvar analiz değerlerinin mevcut olması gereklidir. Tam bu noktada, hasta başında test (PoC) adı verilen analiz araçları avantajlarıyla öne çıkar: gezici ve hafiftirler, esnek bir şekilde kullanılabilirler ve hepsinden öte hızlıdırlar. 15 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde sonuç elde etmek mümkündür. PoC sisteminin sahip olduğu isim de kullanım alanı bakımından en anlamlı noktayı yeri eder: hastaya ve tedavisine en yakın nokta (hasta başı).


Bir Adım Önde Olmak Hayat Kurtarır
 
Yerinde analiz
Cerrahi bir prosedüre veya ilaç tedavisine başlamadan önce, kan değerleri, pıhtılaşma, kan gazı değerleri ve elektrolitler gibi önemli parametreleri belirlemek veya grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı hastaları kontrol etmek için PoC analiz cihazı kullanılır. Analizler için floresans yöntemiyle tayin, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve mikro akışkanlar da dâhil olmak üzere çeşitli teknolojiler kullanılır. Aynı zamanda, COVID-19 ile mücadelede de önemli bir rol oynarlar. Koronavirüs enfeksiyonunu tespit etmek için en güvenilir test PCR testidir.

PoC için kullanılan analiz cihazları neredeyse tam otomatiktir ve test şeritleri ve test kitleri sayesinde kullanıcı eylemine çok ihtiyaç duymazlar. Analiz işleminin işlevine bağlı olarak, numunelerin düzenlenmesi, reaktiflerle karıştırılması, döndürülmesi, çalkalanması yahut numune tüplerinin etiketlenmesi için minyatür tahrik sistemleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte, PoC sistemlerinin kompakt ve taşınması kolay bir yapıya sahip olması ve ortamda az yer kaplaması gerekmektedir. Pille çalışan sistemler söz konusu olduğunda, uzun bir çalışma süresi sağlamak adına oldukça verimli bir tahrik çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Tam bu noktada, bu uygulamalar için kullanılacak tahriklerin olabildiğince kompakt ve hızlı olması elzemdir. Grafit veya kıymetli metal komütasyon FAULHABER DC-mikro motorları ya da kademeli motorları, kompakt boyutları, oldukça verimli olmaları ve yüksek güç / ağırlık oranı sunmalarından ötürü iyi bir seçimdir. Ek olarak, yüksek güvenilirlik, uzun hizmet ömrü, genişletilmiş ürün yaşam döngüsü ve düşük bakım gereksinimlerini sunarlar.


Bir Adım Önde Olmak Hayat Kurtarır

Hızlı teşhis belirleyicidir

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yoluyla COVID-19 veya grip gibi bulaşıcı hastalıkların hızlı ve son derece spesifik olarak teşhis edilmesi, doktor muayenehanesinde veya ayakta tedavi kliniğinde hastanın hangi hastalığa sahip olduğunu hızlı bir şekilde belirlemek için ilk tercihtir. Hastalar böylelikle burun akıntılarının grip mi yoksa COVID-19 mu olduğunu kesin bir şekilde bilme şansı elde ederler. Bu son derece belirleyicidir zira temaslı kişilerin de karantinaya alınması gerekir ki hızlı aksiyon almak yayılmayı durdurabilir. PCR, belirli bir RNA / DNA örneğinin milyonlar ve hatta milyarlarca kopyasının ısı döngüleri yoluyla kısa bir süre içinde üretilebildiği, moleküler biyolojide yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.


Bir Adım Önde Olmak Hayat Kurtarır
 
Büyük ölçekli laboratuvarda analiz
Ön ve işlem sonrası analizörlere sahip merkezi bir laboratuvar otomasyon çözümü ile karşılaştırıldığında, PoC çözümü daha uygun maliyetli, daha basit ve önemli ölçüde daha hızlı olup, nispeten daha güvenilir sonuçlar verir. Personel eğitim ihtiyacı da daha azdır. Fakat PoC ile bir seferde yalnızca bir numune analiz edilebildiğinden, genel çıktı sayısı daha azdır ve büyük ölçekli bir laboratuvarda mümkün olandan önemli ölçüde daha düşüktür. COVID-19 örneğinde olduğu gibi çok sayıda standart ve toplu testin gerçekleştirilmesi gerektiğinde, büyük ölçekli ve otomatik laboratuvarlar kaçınılmazdır.

Otomasyonun avantajı son derece açıktır: PoC sistemlerinde mümkün olandan çok daha yüksek verimle daha güvenilir sonuçlar sağlar ve bunu daha az hata yatkınlığı ve minimum personel maliyetiyle gerçekleştirir. Bu nedenle otomatik çözümler, in vitro tıbbi teşhis (IVD) adı verilen kan, idrar ve doku gibi tıbbi numunelerin analizinde uzun yıllardır vazgeçilmezdir. İlaveten, laboratuvarlardaki otomatik süreçler aynı zamanda kimyada ve gıda teknolojisinde de giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu da otomasyonun hem bağımsız cihazlarda bireysel işlemlerde hem de tamamen otomatikleştirilmiş numune analizine sahip karmaşık sistemlerde uygulanabildiği anlamına gelebilmektedir.

Bu noktada otomasyon, numuneler renk kodlu numune toplama tüplerinde hazırlanırken başlamış olur. Verilen numune için hangi analizlerin yapılacağını tespit etmek üzere tarayıcı kullanılır. İhtiyaca bağlı olarak, numune santrifüj ile bileşenlerine ayrılabilir. Daha sonra numune taşıyıcıları numuneleri taşıma bandında veya tekerlik tahrikli küçük araçlar ile ayrı analiz istasyonlarına taşır. Tek seferde bir numune taşıyabilen fakat sistemde birkaç yüz farklı numuneye sahip bu araçlar ile uygun analiz sırası tam olarak yapılabilir ve buna rağmen her numuneye ayrı ayrı uyarlanabilir.


Bir Adım Önde Olmak Hayat Kurtarır

Sayısız tahrik görevi

Laboratuvarda kullanılan tahrikler birkaç farklı tahrik görevini yerine getirmelidir. Sorunsuz bir operasyon ancak her bir adım yüksek dinamik ve hassasiyetle gerçekleştirilirse mümkün olur. Örneğin, her bir numunenin ilk önce açık bir şekilde barkod ile tanımlanmış olması, tıpanın açılması ve numunenin sadece bir kısmının analiz için kullanılması sağlanmalıdır. Özellikle COVID-19 testlerinde ve aşı çalışmalarında, numunenin bir kısmının daha sonraki test ve arşiv çalışmaları için mühürlenmesi ve arşivlenmesi önem arz etmektedir. Numunelerin hazırlanması esnasında her şeyden önce ihtiyaç duyulan şey ise mobil bileşenin bir parçası olarak numunelerin boylamsal ve rotasyonel pozisyonunda değişiklik yapan küçük servo tahriklerdir. Bununla birlikte, numuneleri raflarda taşıyan konveyör bantları ise büyük ve güçlü tahriklere ihtiyaç duyarlar.

Takip eden işlem sırasında -Petri kutusu veya test kabı gibi reaksiyon kabına aktarım- tahrik teknolojisine olan talepler artar. Zira sıvıları pipetleme, karıştırma ve yerleştirme için bir dizi farklı harekete ihtiyaç duyulmaktadır. Tekrarlanan başlat-durdur hareketleri, hassas konumlandırmanın en az seç ve yerleştir ya da pipetleme süreçlerinin hızı kadar önem arz ettiği son derece dinamik bir sistem gerektirmektedir. Tahrik, kavrayıcı kolun veya pipetleme kafasının yukarı ve aşağı hareketi için genellikle mobil bileşende yer aldığından, özellikle hafif ve kompakt olması gerekir.

1524… SR ve 2224… SR serilerinin DC mikro motorları bu görev için son derece uygundur. Demir armatürleri yoktur ve benzer performansa sahip diğer sürücülerden daha hafif ve daha küçüktür. Yüksek dinamikleri genellikle IEH2 serisi enkoderler ile tamamen optimize edilebilir çünkü bu tahrik ünitesinin toplam uzunluğunu yalnızca iki milimetre uzatmaktadır.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers