www.endustriweb.com
CIAT

CIAT Kuzey Fransa’da bulunan Valenciennes Hastane Merkezi’ne soğuk depolama sistemi kurdu.

Birkaç ay önce işletmeye alınan Cristopia soğuk depolama sistemi hastanenin enerji tüketimini optimize etmekte ve başta planlanan 4000 kW yerine 2200 kW’Lik birleştirilmiş güçten oluşan soğutma ünitelerini kullanmaktadır. Bu CIAT ekipmanı 1000 yatak kapasiteli, başka birimlerin yanı sıra 14 operasyon odası, 20 görüntüleme odası ve 29 yoğun bakım yatağına sahip 110.000 m2’yi aşkın bir binanın (Jean BERNARD) ihtiyaç duyduğu serinletmeyi sağlamaktadır. Kurulum yalnızca 4 yıl içinde kendi masrafını çıkaracaktır.

CIAT Kuzey Fransa’da bulunan Valenciennes Hastane Merkezi’ne soğuk depolama sistemi kurdu.
70.000 m2’lik proje (55.000 m2’lik ek binalar dâhil) çerçevesi içindeki Valenciennes Jean Bernard Hastanesinin kapasitesi 1000 yatağa çıkarılmıştır. CIAT ekipmanı eski ve yeni kısımları ile birlikte, daima serin tutulması gereken hasta odaları ya da teknik odalar (görüntüleme, operasyon, vb) dâhil bütün bina için serinleme kapasitesi üretmektedir. Soğuk depolama prensibi bina içindeki ihtiyaç az olduğunda soğuğu yakalayıp depolamaktan oluşmaktadır; bu işlem genellikle gece boyunca yapılarak kondenserin dışarıdaki serin hava sıcaklığından faydalanması sağlanır. Soğuk üretim 24 saatten fazla düzenlenerek enerji tüketimi maliyetleri azaltılmakta ve ekipman optimum ölçüde boyutlandırılmaktadır.

»Biz Cristopia sisteminin üç önemli avantaj sağladığını düşünüyoruz. Öncelikle, kurulum az yer kaplamaktadır. Başta 4000 kW’lik bir enerjiye ihtiyaç duyuyorduk; ancak Cristopia ile 2200 kW’lik enerji yeterli oluyor. Soğuk depolama olmasaydı, 4000 kW’lik ekipmanın kurulması gerekecek, dolayısıyla elektrik faturası ile enerji tüketimi iki katına çıkacaktı (ayrıca çatıda da 15 ilâ 30 tonluk ilave yük olacaktı). Ayrıca, Cristopia sistemi düşük tarife oranlarında elektrik kullanmaktadır. Serinletme kapasitesi gece boyunca depolanıp tarifelerin yüksek olduğu gün içinde kullanılmaktadır. Bu şekilde çok pahalı tüketim değerlerinden kaçınılmaktadır.

Son olarak, klasik tüp eşanjörlü depolama sistemlerine kıyasla, Cristopia bakım gerektirmemektedir.

Hiçbir kimyasal işlem yok; performansı sürdürmek için sistemi düzenli olarak tamamıyla boşaltmak gerekmiyor; dahası, elektrik tüketimini gün içinden geceye kaydırmak binanın karbon ayak izini azalttı,» diyor SODEG Mühendislik Proje Yöneticisi Stephane BREBION ve bu çözümü öneriyor:

Helikopter pistinin yanındaki ana binanın çatısına 2150 kW kombine kapasiteli üç adet CIAT Powerciat kuruldu. Glikol ana devre soğuğu her biri 45m3 olan ve soğuk depolama nodüllerine sahip 4 yeraltı tankına taşımaktadır. Daha sonra ikinci devre enerjiyi alt istasyonlara dağıtır; bu istasyonlar da hava arıtma üniteleri ile terminal ünitelerine soğuk hava tedarik eder. 100’ü aşkın CIAT COADIS2 tipi konfor ünitesi hastane odalarını donatmaktadır.

»Seçimimizde CIAT’ın genel teklifi önemli rol oynadı. Serinletme üniteleri ile soğuk depolama ayar ünitelerinin yanı sıra Cristopia depolama sisteminin sağlanması kesinlikle çok avantajlı. CIAT temsilcileri sistemin optimum olacağını vaat ettiler ve sonuçlara kefil oldular,» diyor Hastane Teknik Direktörü Morad RAHAL.

Termal enerji depolama sistemlerinde 25 yıllık deneyime sahip olan CIAT Grubu bugün sektörde dünya lideridir. CRISTOPIA ekipmanı sayesinde günlük 800 MW’yi aşkın elektrik tasarrufu sağlayan 2500’den fazla sistem kurmuşlardır. -33°C ilâ +27°C arasında kullanım aralığı ile piyasadaki diğer çözümlerden üstün olan enerji etkililiği bu başarıya büyük ölçüde katkıda bulunmuştur. CRISTOPIA sistemi ekstrüzyon şişirme makinesi ile elde edilen polyelefin kürelerden nodülleri kullanmaktadır. Nodüller faz değiştiren materyal (katı-sıvı) ile doldurulmuştur. CRISTOPIA nodülü eşanjör gücüne ilişkin muhteşem termal performansının yanı sıra, benzersiz bir uzun hizmet ömrüne sahiptir (normal koşullarda 30 yılı aşkın kullanıma denk).

Çalışma Prensibi:

Yalnızca depolama: Gece boyunca, enerji soğutma ünitesi kullanılarak depolanır; bu ünite sıvıyı dondurur. Sıvı, sıvının kristalleşmesine neden olan nodüllerin içinde bulunan faz değiştirme materyalinin füzyon sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıkta devir daim yapar.

Doğrudan üretim: Talep soğutma ünitesinin enerjisinden daha az olduğunda, soğuk doğrudan tek başına ünite tarafından üretilir.

Yalnızca dağıtım: Termal enerji depolama sistemi soğutma ünitesi çalıştırılmadan tek başına kullanılabilir (destek olarak ya da talebin çok yüksek olduğu zamanlarda). Soğutucu akışkan sisteme faz değiştirme materyalinin füzyon noktasının üstünde bir sıcaklıkta girer ve nodüllerle temas ettikten sonra soğutulur.

Doğrudan üretim ve dağıtım: Talep soğutma ünitesinin enerjisinden daha yüksek olduğunda, ihtiyaçlar ünite ve depolama sisteminin ortak çalışmasıyla karşılanır.

Doğrudan üretim ve depolama: Bu çalışma modunda (genellikle geceleri), soğutma ünitesi depolama sistemini şarj eder ve gece gerekliliklerine cevap verir (şarj modunda ünite gücünün %10 / 15’i ile sınırlıdır).

Cristo´Control

Ciat Grubu »Cristo´Control» ürün yelpazesinde benzersiz bir kontrol sistemini mükemmel hale getirmiş bulunmaktadır; bu sistemle soğutma ünitesinin yönetilmesi planlanmaktadır. »Cristo´Control» genel enerji tedarik kabini ile ölçüm ekipmanına bağlı küçük bir elektrikli kabine monte edilmiştir. Kurulumun akıllı parçası olan Cristo´Control yıl boyunca genel enerji etkililiğini optimize etmek için bütün parametreleri yönetir. Cristo‘Control en güvenilir hizmeti sunmak ve en iyi performansı sağlamak amacıyla, kullanıcının stratejik seçimi, şarj etme derecesi, mevsim, iklim koşulları, elektrik tarifeleri ve kurulum olayları doğrultusunda dinamik olarak tepki verir. Kurulum yerel (Cristo´Control ünitesi üstündeki bir ekran ile) veya uzaktan (bir ya da daha fazla uzak istasyona bilgi gönderilmesi suretiyle) takip edilir. Bilgi bakım şirketine ya da kurulum sahibinin seçtiği herhangi bir kuruluşa gönderilir. Uzaktan kontrol bir seri bağlantı ya da ADSL hattı ile sağlanır.

www.Cristo´Control.com sitesindeki uzaktan takip kurulumun çalışmasını gerçek zamanlı olarak ve orta ya da uzun vadede analiz eder. Çalışma parametrelerindeki akımlar takip edilerek önleyici bakıma yardım edilir. İyileştirici iş riskleri ve çalışma maliyetleri azalır; hizmet kalitesi artar. Uzun süreli uzaktan takip, kontrol stratejilerini değişen gereklilikler veya yeni elektrik tarifeleri doğrultusunda adapte etmeyi mümkün kılar.

Fotoğraflar:
VAL1.jpeg: Çatıya kurulmuş PowerCiat soğutma üniteleri
VAL2.jpeg: Cristopia soğuk depolama tankları
VAL7.jpeg: Kurulumun Cristo´Control ile denetlenmesi

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers