www.endustriweb.com
CIAT

CIAT Cenova’daki Bluebox binasını HEE teknolojisi ile donatıyor

230 COADIS 2 – HEE (Yüksek Enerji Verimliliği) kaset tipi konfor ünitelerinin kurulumu, dünyada bu tip ekipmanın kurulduğu ilk bina olan ve MINERGIE® belgesine layık görülen Bluebox binasına önemli katkıda bulundu. Fırçasız motorlar sayesinde konfor üniteleri değişken hızda çalışabilir ve kendilerini binanın gerçek ihtiyaçları doğrultusunda ayarlayabilir.

CIAT Cenova’daki Bluebox binasını HEE teknolojisi ile donatıyor
Bluebox dünyadaki ilk sulu kaset tipi konfor ünitesi donatılan ve MINERGIE® enerji verimlilik belgesi sertifikası (bu sertifika bağımsız bir İsveç oranı tarafından düşük enerji tüketimine sahip binalara verilmektedir) alan ilk binadır. 12,800 m² net alana sahip altı katlı binada içten cam kaplamalı bir atriyum bulunmaktadır. İnşaat maliyeti toplam 30 milyon tutmuştur. BlueBox 29 kW/sa/m²/yıl enerji tüketimi oranlarına ulaşmıştır; bunun başlıca nedeni son derece düşük enerji tüketimli CIAT COADIS 2 HEE konfor üniteleridir.

COADIS 2 ünitelerinin HEE versiyonları CIAT’ın iki büyük yeniliğini kullanmaktadır: Özel fan türbinleri ile fırçasız teknoloji motorları. Bu da oluklu, kaset tipi ya da fan ısıtıcılı üniteler dâhil bütün terminal ünitelerinde %85’e varan enerji tasarrufunu mümkün kılmaktadır. Piyasaya sürülmesinden yalnızca 18 ay sonra 10.000 HEE konfor ünitesinin bütün dünyada çalışması bu performansın kanıtı niteliğindedir.

Öncelikle, önceki fan modelleri hazır olarak elde edilirken, yeni HEE fanları CIAT araştırma ekibi tarafından tamamıyla fabrikada tasarlanıp geliştirilmiştir. Enerji tasarrufunu arttırmak amacıyla, hava türbinlerinin geometrisi tamamıyla yeniden düzenlenmiş ve çok sayıda hava akış incelemesi yapılmıştır. Bütün CIAT serisini kapsamak üzere beş model geliştirilmiştir. Ayrıca, önceki türbinler alüminyum veya çelikten yapılırken, yeni türbinler ABS’den yapılmaktadır ve dolayısıyla daha hafiftir. Ayrıca eylemsizlikleri daha düşüktür. Bu yeni tasarım eşit hava akışı oranlarında enerji tüketimini %20 azaltmış, genel gürültü seviyesini de 5 dBA düşürmüştür.

İkincisi, HEE seçeneği çok daha verimli olan, daha az gürültü çıkarıp daha uzun bir servis ömrüne sahip olan fırçasız motoru kullanmaktadır. En önemlisi, bu motorlara standart olarak elektronik pano yerleştirilmektedir; bu pano tedarikçisi ile ortak geliştirilmiş olup motorun bir 0-10 V sinyali ya da bir 230 V Açık-Kapalı sinyali ile kontrol edilmesini sağlamaktadır. Elektronik kontrolör statörle iletişime geçerek fan türbininden sağlanan hava akışını doğrudan kontrol eder ve rakiplerin sabit, önceden belirlenmiş hızlarda çalışan çözümlerinin aksine, hava akışını daima odanın termal gerekliliklerine göre ayarlar.

»CIAT fan ısıtıcılı üniteler konusunda kabul edilmiş bir liderdir. Bütün rakipleri hâlâ DC motorlu sistemlerle çalışırken, CIAT fırçasız motorlara dayanan, denenmiş ve test edilmiş çözümü sunan tek şirkettir. Konfor ünitelerinin sağladığı enerji ile binanın ihtiyaçları bire bir örtüşüyor,» diyor binanın Tasarım Müdürü Claude Favot.

»Tasarımdan kurulum aşamasında kadar CIAT ekipleri ile birlikte çalıştık. Hava kullanma ve soğutma sistemlerinin doğru boyutunu belirlemeye yönelik uzun çalışmalarda bize çok yardımcı oldular; sonuçta MINERGIE® belgesini kazandık. Her şey tam zamanında teslim edildi,» diyor proje yüklenicisi INDUNI’nin Proje Başkanı Christophe Fuchs.
BlueBox binası kat ya da yarı kat şeklinde kiralanmaya hazırdır. Seçtikleri kısmın yerleşimine bağlı olarak kiracılar daha sonra konfor ünitelerinin düzenlemesini değiştirebilir, bunlara ekleme yapabilirler. Tavanda çok sayıda hava ve su bağlantı noktası sağlanmaktadır, böylece gerektiğinde kullanılabilirler. CIAT´ın COADIS 2 üniteleri ayrıca enerji tüketimini daha da azaltmak için bir miktar büyütülmüştür. Hatta kasetler bu nedenle belirlenen sıcaklığa ulaşmak için daha düşük kapasitede çalışmaktadır.

BlueBox binasına kurulan çözüm umut vericidir. »Tavan panel ısıtmasını kasetlerle karşılaştırın: Öncelikle, soğutucu sıvı devresinin boru tertibatının dönmesi ya da çakışması gibi kötü kurulum risklerinden kurtuluyorsunuz. Üstelik COADIS 2 üniteleri her bir üniteye yerleştirilmiş olan hava filtreleri ile ortam havasının kalitesini muhafaza etmektedir. Son olarak, COADIS 2 ünitelerini taşıması kolaydır; dolayısıyla kiracının isteğine göre tam istenen noktaya yerleştirilebilirler,» diyor Mr Fuchs.

Havanın yenilenmesini yönetmek için dört adet saatte 45,000 m³ akışa sahip rotatifli hava kurtarmalı CIAT Airtech çift akışlı hava ünitesi kurulmuştur. Rotatifli kurtarma,içeri giren havanın ısıtılması için dışarı çıkan havanın enerjisinin %80'inin kurtarılmasını sağlamaktadır. Sistem ayrıca iki adet 640 kW Aquaciat 2 soğuk su üretim ünitesi içermektedir. Tek bir büyük ünite yerine iki küçük ünite kullanılarak elektrik tüketimi optimize edilmekte; genellikle yalnızca bir ünite kullanılmakta ve ikinci ünite yalnızca tüketimin çok fazla olduğu zamanlarda çalışmaktadır. Bina ekipmanı Lon-bus’lı bir Bina Yönetim Sistemi tarafından takip edilmektedir.

Fotoğraflar:
-BLUEBOX.jpeg: kaset tipi klima kullanan ilk MINERGIE® sertifikalı bina
-COADIS.jpeg: COADIS 2 kaset tipi konfor üniteleri
-COADIS 2.jpeg: COADIS 2 kaset tipi konfor üniteleri
-COADIS 3.jpeg: COADIS 2 konfor üniteleri ihtiyaca göre kolayca hareket ettirilebilir
-CTA.jpeg: Airtech çift akışlı hava ünitesi
-ECH ROTATIF.jpeg: rotatifli hava kurtarma
-AQUACIAT.jpeg: Aquaciat 2 soğuk su üretim ünitesi

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers