www.endustriweb.com
STAHL

Üçlü koruma: Açık deniz platformlarına yönelik KGK sistemi çözümü

Kesintisiz Güç Kaynağı sondaj kulelerinin vazgeçilmez bir unsurudur: Emniyetin sağlanması açısından, sinyal aydınlatması daima faal durumda olmalıdır. Afrika sahilinde bulunan bir açık deniz sondaj kulesi için KGK çözümü tasarlamakla görevlendirilen R. STAHL üç güçlükle karşı karşıyaydı. KGK sistemi patlayıcı ortamlara karşı koruyucu önlemler alınmasını gerektirmesinin yanı sıra kulenin bulunduğu yerdeki yüksek ısıya ve deniz iklimine de adapte edilmek zorundaydı.

Üçlü koruma: Açık deniz platformlarına yönelik KGK sistemi çözümü
Yıldırım düşmeleri sonucu oluşan frekans dalgalanmaları ya da yüksek voltajların ana güç kaynaklarında neden olduğu tamamıyla kapanma ya da arızaların yol açtığı açıklar sondaj kulelerinde emniyetli bir şekilde kapatılmalıdır. Her şeyden önemlisi, çalışan sinyal lambaları hem kulede sorunsuz çalışma hem de kule yakınlarındaki bütün gemi ve uçakların emniyeti açısından elzemdir. Bu nedenle, yer gösterme ışıkları hiçbir koşul altında arıza yapmamalıdır. Afrika Atlantik sahilinde yer alan ve boşluğu hali hazırda geçici doğal gaz deposu olarak kullanılan platforma çoğunlukla güneş enerjisi tesisi ile enerji sağlanmaktadır. Buna paralel olarak batarya ile çalışan bir acil durum ızgarası kurulmuştur. Güç tedarik ünitesine ek olarak, R. STAHL KGK sistemi çözümlerine ait modüler kitinden ilave enerji dağıtım bileşenleri monte etmiştir.

Güzel hava, çetin çevre koşulları

Sık sık ortaya çıkan patlayıcı ortamların (Ex Zon 1) yanı sıra, tropik iklim ve deniz havası da göz önünde bulundurulmalıydı. Platformdaki sıcaklık genellikle 35°C’yi aşmakta, sık sık 50°C’ye ulaşmaktadır. Bu tür ortam sıcaklıklarında büyük bir enerji kaybı yaratan KGK bataryalarına ait şarj dinamolarının çalıştırılması özel önlemler alınmasını gerektirmiştir. R. STAHL aşırı ısınmayı önlemenin yanı sıra, mevcut en büyük CUBEx kasasına batarya şarj dinamosunu yerleştirmiştir. Çeşitli özel donatılar ısı dağılımını sağlamaktadır: Patentli soğuk plaka teknolojisi yardımıyla ısı, koruyucu kasadan doğrudan tahliye edilmektedir. Kasanın bir yanına eklenen ısı havuzu bakım sırasında CUBEx ünitesine kolay erişim sağlamaktadır.

Özel donatılar türbülans sağlıyor

Kasanın üst kısmına hareket takip fonksiyonuna sahip bir tehlikeli alanlara yönelik paslanmaz çelikten fan yerleştirilmiş olup ısı dağılımını arttırmaktadır. Fanın ayrıca ekstrem çevre koşulları altındaki Zon 1’de kullanım için adapte edilmesi gerekmekteydi. Zorunlu soğutma akıllı kontrol sistemi tarafından kontrol ve takip edilmektedir: Fanın çalışma modu mevcut ortam sıcaklığına bağlı olarak ayarlanmaktadır. Bu önlemler sayesinde kasa içinden dağıtılan miktarın yanı sıra maksimum 1000 W güç kaybı tazmin edilebilmektedir. Böylece bataryaların şarj edilmesi sonucu ortaya çıkan önemli miktardaki atık ısı, şarj dinamosunun çalışmasından ödün vermeksizin çevreye salınabilmektedir.

R. STAHL’ın diğer bütün KGK çözümlerinde olduğu gibi, Zon 1 için gerekli patlamaya karşı koruma özelliği piyasada benzeri olmayan özel bir donatı ile sağlanmaktadır: Tümleşik Ex KGK koruyucu, ATEZ direktifi ve IEC/EN 60079 doğrultusunda Ex Zonu içine de yerleştirilmiş olan batarya şarj dinamosu ile bataryaların işlevlerini takip ederek emniyetli çalışma sağlar.

Çifte güç tedariki ile sürekli aydınlatma

R. STAHL aydınlatma için sürekli güç tedariki sağlamak amacıyla standart güç kaynağı ile acil durum ızgarasından emniyetli paralel beslemeye sahip bir dağıtım paneli kurmuştur. Aydınlatma dağıtım paneli iki adet anklaşmanlı girdi ile donatılmıştır. Ayrıca, dışarı çıkan hatların her biri topraklama kaçaklarına karşı ayrı ayrı takip edilmektedir. Bütün fonksiyonlar dışarıdan etkinleştirilebilir ve dışarı çıkan her bir hattın durumu kolun konumu ile net bir şekilde gösterilebilir. R. STAHL CUBEx alev almaz kasalarla (Ex d) güvenliği arttırılmış kasa (Ex e) bağlantı odalarının bir kombinasyonunu kurmak suretiyle açık deniz platformu üstündeki sınırlı kurulum alanında son derece kompakt ve ideal ağırlıkta bir sistem oluşturmayı başarmıştır. Deniz suyuna dayanıklı CUBEx kasalarının bütün dış yüzey metal parçaları SS316 paslanmaz çelikten yapılmıştır. Bu malzemeye deniz ortamında kullanım için ilave yüzey iyileştirmesi uygulamaya gerek yoktur.

100% Tehlikeli alanlarda %100 işlem güvenliği Modüler KGK çözümleri hakkında ayrıntılı bilgi

KGK çözümlerinin bileşenleri arasında batarya şarj dinamoları, patlamaya karşı korumalı çeşitli tekrar şarj edilebilir bataryalar (kurşun jel, NiCd, NiMH), alarm cihazları dâhil şarj takip teknolojisi, 3000 VA’ya kadar çeşitli performans sınıflarında DC güç dağıtıcıları ve dönüştürücüleri yer almaktadır. Ayrıca, R. STAHL Ex e bağlantı odalarına sahip GUBox serileri gibi çok çeşitli patlamaya karşı korumalı kasalar sağlamaktadır. R. STAHL gerektiği takdirde kullanıcıya özel patlamaya karşı korumalı tiplere sahip modüller de sağlamaktadır.

Resim 1: R. STAHL patlamaya karşı korumalı KGK sistemleri bir batarya ünitesi yardımıyla açık deniz platformlarında arıza-emniyetli güç tedariki sağlamaktadır.
Resim 2: Yüksek ortam sıcaklıkları nedeniyle, patlamaya karşı korumalı kasa bir ısı havuzu ve fan ile donatılmıştır.

Resim 3: Ex KGK koruyucu Ex Zon 1’de mutlaka ihtiyaç duyulan şarj dinamosu ve batarya takibini sağlamaktadır.

Resim 4: Emniyetli paralel beslemeye sahip dağıtıcı çözümü aydınlatma için sürekli güç sağlamakta olup tehlikeli alanlar için de uygundur.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers