www.endustriweb.com
NSK

NSK TL rulmanları, kağıt üretim makinelerinin hizmet ömrünü iki katına çıkarıyor

Kağıt üretim endüstrisinde, makine üreticilerinin ve kağıt fabrikalarının, makinelerin ömrünü ve çalışma sürelerini en üst düzeye çıkarma isteği, TL teknolojisine sahip NSK oynak makaralı rulmanlara olan talebi artırdı. NSK TL (dayanıklı ve uzun ömürlü) serisinin, çevresel gerilmelere daha fazla direnç sağladığı, böylece iç bilezik kırılmalarını azalttığı ve standart ısıl işleme sahip rulmanlara göre hizmet ömrünün, iki kat fazla olduğu kanıtlanmıştır.

TL serisi oynak makaralı rulmanlar, özellikle yüksek sıcaklıklarda çalışan kurutucu ruloları, parlatma ruloları, kanvas ruloları ve PV ruloları gibi kağıt üretim makineleri bölümleri için özel olarak tasarlanmıştır. TL serisi rulmanlar iç bilezik kırılmaları sorununa çözüm olarak üretilmiştir. Bu sorun, kurutucu silindirler (Yankee kurutucu rulolar da dahil) ve parlatma rulolarında, buharın ısıtmak amacıyla bu rulo ve silindirlerin içindeki boşluktan geçmesi nedeniyle sıklıkla görülür. Burada, mil rulmandan daha hızlı genleşerek geçişi sıkılaştırır. İç bileziğin çevresel gerilmesi (çevresel olarak uygulanan kuvvet) arttıkça, çatlaklar belirmeye başlayabilir.

Kağıt üretim makinelerindeki yüksek sıcaklık, rulmanlar için başka sorunlar da doğurur. Örneğin, sıcaklığın yükselmesi yağın vizkozitesini düşürerek rulman ömrünü kısaltırken istenmeyen sürünmeye neden olabilir ve boyutsal kararlılığı olumsuz etkileyebilir.

Sıcaklığı adım adım yavaşça artırmak bu tür sorunları önleyebilir ancak bu da oldukça vakit alan bir süreç olacaktır. Kağıt fabrikaları zaman, üretim ve gelir kaybını göze alamaz. Çözüm ise, akıllıca yapılacak rulman seçiminde yatar.

NSK, sıcaklık etkilerine karşı koymak için, iç bilezik kırılma mekanizmasını analiz etmiş tescilli TL serisini geliştirmiştir. Bu rulmanlarda kullanılan çelik türünde, yüksek sıcaklıklarda hem yüksek yüzey sertliğini hem de boyutsal kararlılığı sağlayan özel bir ısıl işlem yöntemi kullanılmıştır. İç bileziğin mukavemeti 200° C'ye kadar olan sıcaklıklarda bile çevresel strese daha fazla direnecek şekilde artırılmıştır.

TL serilerinde iç bileziklerin direnci, beynitli çelik veya standart rulman çeliğinden yapılmış iç bileziklerin direncinden daha yüksektir. Ayrıca yuvarlanma yüzeyinin sertliği de, TL serisinde kullanılan çeliklerde, beynitli çelik veya diğer yüzeyi sertleştirilmiş çeliklere göre daha fazladır. Bu etkenler, perdah makineleri, kılavuz makaraları ve düzleştirme makaraları gibi yerlerde kullanıldıklarında TL rulmanlarının daha uzun süre hizmet vermesini sağlar.

Buradaki örnekte, partlatma silindirlerinin bilyalı rulmanların iç bileziklerinde çoklu çatlakların geliştiği, büyük bir kağıt fabrikası anlatılmaktadır. Yılda 12'ye varan arıza ve dolayısıyla büyük ölçüde duruş ve bakım ihtiyacı yaşayan fabrika, NSK'nın uzman mühendislerden oluşan ekibini sorunu çözmek üzere davet etmiştir. NSK'nın Katma Değer Programı AIP kapsamında, kapsamlı bir uygulama incelemesi başlatılmıştır.

NSK uzmanları çok geçmeden parlatma silindirinde kullanılan standart oynak makaralı rulmanın iç bileziklerinin karbürlenmemiş olduğunu ve bunun, iç bileziklerin yüksek ısıya maruz kaldığında çatlamasının sebebi olduğunu tespit etmiştir. Bu nedenle kağıt fabrikasına TL teknolojisine sahip NSK oynak makaralı rulmana geçmeleri tavsiye edilmiştir. Yenilikçi kimyasal çelik bileşimiyle çevresel gerilmelere ve çatlaklara karşı daha fazla direnç sağlayan bu seri, çalışma ömrünü ikiye katlarken yedek rulman ve bakım süresi maliyetlerini de azaltmıştır. Bu değişimin yapılması üzerinden geçen beş yılda, kağıt fabrikası 430.000 € civarında tasarruf sağlamıştır.

TL teknolojisine sahip NSK oynak makaralı rulmanlar, 1994 yılından beri kurutucu silindirler ve diğer kağıt üretim makine silindirleri üzerinde kullanılmakta olup; bugüne kadar haklarında hiçbir şikayet bildirilmemiştir. Bugün 100'ün üzerinde TL rulman ölçüsü / tipi üretilmekte olup bu ürünler, geniş bir müşteri yelpazesinin daha iyi ve daha uygun maliyetli performansa ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Ek olarak NSK, Yankee kurutucu rulolarına uyumlu ve çapları 1.360 mm'ye kadar çıkabilen büyük TL serisi oynak makaralı rulmanlar da üretebilmektedir.

1) Kağıt üretim makinelerinin pek çok bölümü, rulmanları zorlayabilecek yüksek sıcaklıklara maruz kalır. Fotoğraf: Moreno Soppelsa/Shutterstock


NSK TL rulmanları, kağıt üretim makinelerinin hizmet ömrünü iki katına çıkarıyor

2) Mevcut normal sıcaklıkları gösteren bir kurutucu silindir rulo yapısına örnek.
1 Buhar, 2 Yağlama yağı, 3 Yağ geri besleme 
 

NSK TL rulmanları, kağıt üretim makinelerinin hizmet ömrünü iki katına çıkarıyor

3) Çevresel gerilime bağlı olarak ortaya çıkan, oynak makaralı rulmanın komple sertleştirilmiş iç bileziğinde görülen kırık
 

NSK TL rulmanları, kağıt üretim makinelerinin hizmet ömrünü iki katına çıkarıyor

4)TL teknolojisine sahip NSK oynak makaralı rulmanlar, geleneksel muadillerinin iki katı hizmet ömrü sunar
 

NSK TL rulmanları, kağıt üretim makinelerinin hizmet ömrünü iki katına çıkarıyor

 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers