www.endustriweb.com
NSK

NSK, sürekli döküm makinesi uygulamasında rulman ömrünü iki katına çıkarıyor

Avrupa'daki büyük bir çelik üretim tesisinde, sürekli döküm makinesine monte edilen silindirik makaralı rulmanlar arızalanmadan yalnızca 1-2 ay dayanabiliyordu. Tesis, bu durumu düzeltmek için uygulama ve çalışma koşullarını gözden geçirmeleri amacıyla NSK'nın uzman ekibini davet etti ve bu süreç, NSK'nın keçeli oynak makaralı rulmanlarının tercih edilmesiyle sona erdi. Sonuç: arıza giderme süresi ve bakım maliyetlerinde yıllık 14.850 € tutarında tasarruf.

Söz konusu makine, erimiş çelik katılaştıkça profil üzerindeki basıncı korumak için bir dizi merdane kullanarak I-kesitli kirişler üretiyor. Mile monteli rulmanlar, her bir merdane setini destekliyor.

Çelik fabrikasında, silindirik makaralı rulmanlar, karmaşık bir boru sistemi aracılığıyla yağlanıyordu. Ne yazık ki, her rulman arızasından sonra boruların sökülmesi ve yeniden bağlanması için gereken süre nedeniyle yüksek bakım maliyetleri rutin hale gelmişti. Uygulamanın zorlu olması (yüksek sıcaklıklar, kirlilik, ağır yükler) ve makinenin daha ağır hizmet tipi rulmanların takılmasını engelleyen tasarım kısıtlamaları nedeniyle silindirik makaralı rulmanların hizmet ömrü sadece 1-2 aydı.

NSK, iyileştirme sağlamak için bir segmentin merdanelerine toplamda 60 adet keçeli oynak makaralı rulman takmayı önererek analizini sonlandırdı.

NSK'nın çözümü, keçeli oynak makaralı rulmanların yüksek sızdırmazlık performansı sayesinde bakım aralıklarını iki katına çıkararak 2-4 ay aralığına getirdi ve sürekli döküm makinesinin yalnızca tek bir segmenti için 14.850 € tutarında önemli bir maliyet tasarrufu sağladı. NSK'nın tasarımında, standart keçeli oynak makaralı rulmanların tek dudaklı konsepti yerine, nitril kauçuktan yapılmış ve kontaminasyona karşı sağlam koruma sağlayan özel bir dışa doğru uzanan, yay yüklü dudaklı keçelerden yararlanılır.

14.850 € tutarındaki tasarruf, yalnızca azaltılmış arıza giderme süresi ve bakım maliyetleriyle ilgilidir. Ancak gerçekte, çelik üreticisi birçok ek tasarruf elde etmiştir. Örneğin, bir diğer kritik faktör, NSK'nın keçeli oynak makaralı rulmanlarının uzun ömürlü, sıcaklığa dayanıklı gres kullanarak yağ maliyetlerini ortadan kaldırmasıdır. Ayrıca, kirlenmiş yağın atılmasına gerek olmadığı için bu çözüm daha çevre dostudur ve ekstra tasarruf sağlar.

Ancak hepsinden önemlisi, keçeli NSK rulmanının çalışma ömrü boyunca gresin yeniden doldurma gerektirmemesidir, bu da bir rulman arızasından sonra yağ boru sisteminin sökülüp yeniden takılmasının artık gerekmediği ve bakım için gereken sürenin önemli ölçüde azaldığı anlamına gelir. Genel olarak, bir segmentin değiştirilmesi için gereken süre, 20 saat yerine şimdi 10 saattir.

Rulman tasarımı açısından, NSK'nın keçeli oynak makaralı rulmanları, yüksek yüklü çalışma koşullarında temas noktalarında oluşan kenar yükleme sorunlarını önlemek için simetrik makaralara ve yuvarlanma yollarına sahiptir. Ayrıca, özel bir pah konfigürasyonu, rulmanın serbest uçta düzgün eksenel hareketini sağlar.

Çelik üreticisi için gerçekleştirilen bu projede büyük başarı elde eden NSK, sürekli döküm makinesinin tüm segmentlerindeki mevcut silindirik makaralı rulmanların değişimi ve buna bağlı olarak tasarrufların katlanması amacıyla 900 rulman siparişi aldı.

Standart NSK keçeli oynak makaralı rulmanlar, 50 ila 130 mm iç çap (90-280 mm dış çap) boyutlarında mevcuttur. İzin verilen maksimum yanlış hizalama, endüstri standartlarına göre 0,5° iken maksimum çalışma sıcaklığı 80ºC'dir, ancak bu, kullanılan keçe malzemesi ve gres tipine göre arttırılabilir. Son olarak, keçe dudağı ile temas noktasında izin verilen lineer hıza göre NSK keçeli oynak makaralı rulmanların maksimum sınırlama hızı 8 m/sn'dir ve bu, sürekli dökümden daha yüksek çalışma hızlarını içeren diğer uygulamalar için çalışma uygunluğunu garanti eder.

1) NSK, Avrupa'da bulunan büyük bir çelik üretim tesisindeki sürekli döküm makinesi uygulamasında rulmanların hizmet ömrünü iki katına çıkardı. Fotoğraf: Fotoğrafçı Mühendis/Shutterstock


NSK, sürekli döküm makinesi uygulamasında rulman ömrünü iki katına çıkarıyor

2) NSK'nın keçeli oynak makaralı rulmanları, kenar yükleme sorunlarını önlemek için simetrik makara ve yuvarlanma yollarına sahiptir. Fotoğraf: NSK


NSK, sürekli döküm makinesi uygulamasında rulman ömrünü iki katına çıkarıyor
 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers