www.endustriweb.com
Beijer Electronics Products AB

HMI Trendleri

HMI’deki son trendler nelerdir? Yeni HMI çözümleri için piyasa araştırması yaparken ne aramalı, nelere dikkat etmelisiniz? Bu yazının amacı yazılımla işleyen endüstriyel HMI çözümlerindeki son kilit trendlerden bazılarını ana hatlarıyla belirtmek ve tanıtmaktır.

HMI Trendleri
Resim: HMI çözümleri kullanıcı dostu ve sezgisel kullanıcı arayüzleri ile sonuçlanan ileri seviyede grafiklere sahip cep telefonu, MP3 çalar, vb gibi tüketici odaklı ürünlerden ilham almaktadır.

Trend 1: Kullanıcı deneyiminin ayrılmaz bir parçası olarak HMI

Kullanıcı arayüzlerinin önemi son yıllarda daha iyi anlaşılmıştır. Apple’ın iPod ve iPhone ürünlerini ele alalım: Bunlar cazip ve sezgisel kullanıcı arayüzlerinin belirli ürün tiplerinin algılanma şeklini bütünüyle nasıl değiştirdiğinin kült örnekleridir. Apple ürünleri ile diğer müşteri odaklı metaların başarısı, ürünler arasındaki ortak görünüş ve hissin, grafikler ve ortamların markaların benzerleri arasından sıyrılmasına ve tutarlı müşteri deneyimlerine katkıda bulunduğunu açıkça göstermektedir.

Çok sayıda endüstriyel şirket aynı sonuca varmış ve ürünlerinde kullanıcı arayüzlerinin kalitesine daha fazla ağırlık vermeye başlamıştır. HMI pek çok açıdan bir makine ya da sürecin ön cephesidir. HMI'de tümleşik olarak bulunan fonksiyonellik ve etkileşimin seviyesi arttıkça, kullanıcı arayüzü de bir makine ya da sürecin temel deneyimini daha fazla yansıtmaktadır. Yarının başarılı HMI’si yapısına doğru görünüş ve hissi ekleyerek bir HMI çözümünün konseptini yalnızca fonksiyonel bir eklenti olmaktan çıkarıp kullanıcı deneyiminin vazgeçilmez bir parçası haline getirecektir.

Tasarım özellikleri arasında WPF nesnelerinin kullanılması, boyut ne olursa olsun resim kalitesinden ödün verilmeksizin ölçeklenebilir olması ve internet üstünde bulunan ya da satın alınan .Net nesnelerinin kullanılması yer almaktadır. Şablon ve nesne stillerinin kullanılması tutarlı ve tekrar kullanılabilecek bir tasarımın sağlanması için gerekli etkili yöntemleri kolaylaştırmaktadır. Windows medya nesneleri dâhil olmak üzere bütün fonksiyonel nesneleri arzu edilen ekran tasarımı içinde bünyesine dâhil etmek pozitif kullanıcı deneyimini daha da pekiştirecektir. Bir makine yapıcısı için rekabetçi avantaj olmasının yanı sıra, son kullanıcıların bile iyi tasarlanmış sezgisel kullanıcı arayüzlerinin gelişimine yatırım yapması için haklı gerekçeler vardır. Yarının sezgisel HMI çözümlerinin katma değeri kullanım kolaylığı, yüksek verimlilik ve üretkenlik ile görevleri kısa sürede tamamlama, geliştirilmiş kullanıcı memnuniyeti, güvenilir sistemler ve daha az kullanıcı hatası gibi özelliklerde yansıtılmaktadır.

Trend 2:
Modern en iyi uygulama yazılım teknolojilerine dayanan yenilik

HMI evrimi dayanıklı, yüksek performanslı panel donanımı ile desteklenen sürekli yazılım geliştirme ile yürütülmektedir. Bugün, panel donanımı HMI yazılım platformu için OEM tasarım mühendislerinin çeşitli fonksiyonellik ve tasarım özellikleri seçenekleri ile şirket ürünlerine katma değer sağlamalarına imkân tanıyan bir araç olarak düşünülmektedir. Bu nedenle, yazılım platformu bir HMI çözümünün önemli bir öğesidir. HMI yazılımı geliştirme maliyetli ve karmaşık bir mesele olup yenilikçi HMI imalatçıları yeterli çeşitlilikte araç ve fonksiyonelliğe erişebilmek için kendi yazılım platformlarını .Net teknoloji gibi modern ve yaygın teknolojiler üzerine kurmalıdır.

Aynı durum HMI çözümlerinin teknoloji platformlarının ileriye yönelik bakım ve geliştirmesi için de geçerlidir. .Net’in arkasındaki kaynaklar muazzam olup bu kaynaklar HMI yazılımındaki yeni fonksiyonelliklerin sürekli geliştirme sürecinde yansıtılacaktır. Sahip olunan teknolojilere ya da daha küçük ölçekli sağlayıcılardan alınan teknolojilere bağımlı olmak benzersiz bir yaklaşım olduğu kadar riskli bir strateji olarak da değerlendirilmelidir. Microsoft’un .Net çerçevesine ya da benzer teknolojilere dayanan HMI çözümlerinin kendi ürünleri ve harici tedarikçiler için uzun vadeli stratejilerle OEM’ler tarafından hayli takdir edilen sürekli güncellemelere ve servis desteğine sahip yenilikçi ve geleceğe yönelik bir aracı garanti etmesi kuvvetle muhtemeldir.

Trend 3: Entegre çözümler için açık platform mimarisi

HMI temelde operatöre giden ya da operatörden gelen geri bildirim ile bir makine ya da sürecin çalışmasını bütünleştirir. Grafik kullanıcı arayüzünün kalitesi ile buna bağlı olarak kullanılabilirlik işin bir boyutudur. Başka bir önemli boyut ise, HMI çözümünün açıklığıdır. Farklı sistem ya da kontrolörlerle temel bilgi alışverişinde bulunmak kolay mı yoksa zor mudur? Uygulama kodu fonksiyon veya nesnelerin özelleştirilmesi için kilitlenmiş midir? Çalışma süresi yazılımı farklı donanım platformlarında çalışabilecek midir? Tasarım mühendisleri projelerinde standart .Net nesnelerini kullanabiliyorlar mı? Müşterilerle sağlayıcılar arasında geçen diyalogda daha sık konuşulan meseleler vardır.
Yarının HMI çözümlerinin açık platform mimarisi OEM’lere benzersiz ürünleri benzersiz bütünlük ile birleştirecek uygulamaların görünüm, fonksiyonellik ve bağlanabilirliğini güçlendirecek sayısız fırsat seçeneği sunacaktır.

HMI çözümleri daha az özel olacak ve kompakt operatör panellerinden farklı imalatçılara ait endüstriyel PC’lere kadar çalışma süresi platformu seçiminde daha fazla özgürlük sunacaktır. Tek bir projeyi muhafaza etmek zorunda olmak avantajı ile farklı kontrolör markaları ve panel çözünürlüklerine uygulanabilecek ölçeklenebilir bir master proje oluşturmak mümkün olacaktır. Mühendisler nesnelerin görünüş ve fonksiyonelliğini kişiselleştirmek için C# kodu gibi kodlama araçlarını kullanma fırsatlarını talep edecektir. Tasarım aracı üçüncü taraflara ait nesneler ile .net kontrollerini içe aktarma imkânı sunacaktır. Bağlanılabilirlik ve iletişim özgürlüğü gerçekten açık bir HMI çözümünün alamet-i farikası olup kontrolörler arasında basit gerçek zamanlı veri alışverişinden diğer ekipman ve BT sistemleri ile SQL ve OPC iletişimine kadar çeşitli seçenekleri içerecektir.

Özet

HMI çözümleri bir değişim süreci içindedir. Endüstriyel kullanıcı arayüzleri kullanıcı dostu ve sezgisel kullanıcı arayüzleri ile sonuçlanan ve navigasyon ile kontrollere dayanan ileri seviyede 3D stili grafik ve ikonlara sahip cep telefonu, MP3 çalar, vb gibi tüketici odaklı ürünlerden ilham almaktadır. Trend oluşturan HMI çözümleri bu yaklaşımı son teknoloji ile oluşturulan grafikler ve esnek, yaygın, modern yazılım teknolojileri ile gerçek bir açık platform mimarisine dayanan iyi tasarlanmış sezgisel kullanıcı arayüzleri sağlayan bütünüyle gömülü fonksiyonelliği destekleyecektir.

Grafik kullanıcı arayüzlerinin ileri seviyede grafik çözümlerinin kullanımını içermesi gerekmemektedir. Basitlik ve tutarlılık kimi zaman karmaşıklık ve fazlasıyla sanatsal çözümlere galebe çalmaktadır. Ne var ki, tasarım süreci çoğu zaman grafik tasarımcıları ile uygulama mühendisleri arasındaki dayanışmadan yararlanmaktadır.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers