www.endustriweb.com
Beijer Electronics Products AB

Alfa Laval rekabet sınırını iX ile zorluyor

Beijer Electronics’in sunduğu yeni iX, Peter Blomberg ile otomasyon sektöründeki meslektaşlarının Alfa Laval’ın dekanter santrifüj ve diğer sofistike ekipmanlarının kullanımını günümüzün mobil telefonları kadar kolay hale getiren bir grafik arayüzü oluşturmasına yardım ediyor. Kullanıcı dostu arayüz müşterilerin beğenisini kazanmıştır; bu yeni HMI çözümü ayrıca kurulum ve servis aşamalarında zaman ve paradan tasarruf edilmesini sağlamaktadır.

Alfa Laval rekabet sınırını iX ile zorluyor
Büyük, ahşap bir kutuya yerleştirilmiş dekanter santrifüjünün konşimentosunda Avustralya yazıyor. Alfa Laval´ın Søborg, Danimarka’daki üretim tesisinde imal edilen makinelerin başarılı bir şekilde bütün dünyaya ihraç edilmesinin nedenlerinden biri yüksek kalitedir.
Peter Blomberg üç yıldır Alfa Laval’da otomasyon müdürü görevindedir. Kendisi, şirketin uzun kullanım ömrüne sahip, güvenilir ve uygun maliyetli makineler imal etmekten büyük gurur duyduğunu ifade ediyor. Alfa Laval makinelerinde kullanım kolaylığı sağlamak da stratejinin bir parçasıdır:

‘Hedef, makinelerimizde tıpkı günümüzün kişisel bilgisayar ve mobil telefonlarındaki gibi sezgisel kullanma özelliğini yakalamaktır.’

Paketin Avustralya’ya ulaşıp kurulmasından sonra, dekanter, Beijer Electronics 15-inç dokunmatik panelden çalıştırılır. Tozlu ve nemli endüstriyel ortamlarda bile çalışmayı mümkün kılmak için panel arkasına yerleştirilen IP67 conta ile donatılır.

Kullanım kolaylığı
Makinelerin kullanım kolaylığı hem kullanıcılar için bir cazibe noktası hem de Alfa Laval için bir kalite meselesidir. Beijer Electronics iX Geliştiricisi’nin yardımıyla oluşturulan son sekme bazlı grafik kullanıcı arayüzü 2Touch da temel amaçlarla mükemmel uyum içindedir.

‘Bunun arkasındaki fikir şudur: Bütün bilgiler ihtiyaç duyulduğunda hemen hazır olmalıdır’.

Operatör bir ekrandaki sekmelerden birine dokunmak suretiyle operasyonel verileri görüntüleme, parametreleri ayarlama, kurulu alarmları kabul etme ve menü dilini değiştirme menülerini açar. Her bir seçime ait sarı etiketler farklı kavramaları açıklamaktadır.

Ekrandaki başlatma, duraklatma ve durdurma ikonlarının sembolleri evinizdeki DVD oynatıcınınkilerle aynıdır. Makineyi tanıtan elektronik kullanma kılavuzuna göz atmak ya da talimatları anlatan videoyu görüntülemek için ekrana birkaç kez tıklamanız yeterli olacaktır. Alfa Laval şüphesiz daha müşteri-odaklı ürünlerden ilham almaktadır ve artık kullanım kolaylığı konusunda lider konumdadır. Peter Blomberg bu girişimin nedenini şöyle açıklıyor:

‘Farklı renklerde butonlarla devasa ekranlarda anlaşılmaz mesajlardan oluşan HMI çözümleri geçmişte kaldı’.

Ürünün basitliği aşikâr olmakla birlikte, Peter Blomberg bunu elde etme karşılaşılan güçlükler konusunda açık davranıyor. Otomasyon platformunu güncellerken yeni grafik operatörü ortamı oluşturma kararı, Beijer Electronics’in en büyük ve en iddialı geliştirme girişimi olan iX’in piyasaya sürülmesinden önce alındı.

‘Erkenden başlayarak benzersiz bilgi edinmekle kalmadık, rakiplerimiz karşısında ciddi avantaj sahibi olduk’.
Yeni kullanıcı arayüzüne sahip yeni nesil dekanterlerin elliyi aşkın modeli dünya çapında müşterilere teslim edildi bile. Dekanter santrifüjler 2Touch ile donatılan tek makine değil:

‘Üç ürün alanımızdaki (ısı transferi, ayırma ve sıvı işleme makineleri) diğer makine türleri de yeni platformla geliştirilecektir’.

Yirmiyi aşkın HMI konseptinin değerlendirilmesi
Üstesinden gelinmesi gereken sancılı sorunlarla karşılaşılmasına rağmen, Peter Blomberg Alfa Laval’ın iX’e erken başlamasından pişman değil. Kararın temeli sağlam atılmıştı. Proje yirmiyi aşkın HMI konseptinin değerlendirilmesini kapsayan dokuz aylık yoğun bir çalışma ile başladı.

‘Başka hiçbir tedarikçi açık mimari çerçevesi içinde aynı özellik ve grafik imkânlarını sunamadı’.

Alfa Laval’ın dünyanın dört bir yanına yayılmış müşteri ve çalışanları bulunmaktadır. Beijer Electronics’in saygın ve güçlü teknoloji odaklı, dünya çapında aktif bir şirket olması seçimde etkili olan faktörlerden biridir.

Alfa Laval’ın görsel kimliği doğrultusunda kişiselleştirme
Geliştirme aracı iX Geliştiricisi, konfigürasyon ve dokümantasyon için iyi yapılandırılmış bir araçtır. Bu temel uygulamayı Windows ortamında oluşturmak için derin bir HMI bilgisine gerek duyulmamaktadır; işlem en fazla birkaç dakika sürecektir.

Mevcut projeler tekrar kullanılabilir. Bunun yanı sıra, Beijer Electronics bir dizi hazır yapılmış ve test edilmiş ikon ve modül sunmaktadır. Alfa Laval’ın aksine, kişisel ikon oluşturmak istemeyen şirketler kapsamlı bileşen kütüphanesinin standart setinden faydalanabilirler.

'Arayüzü görsel kimliğimize göre kişiselleştirmek için çok uğraştık', diyor ‘diğer özelliklerin yanı sıra vektör grafiklerinin her boyutta net ve canlı görüntüler oluşturmasını beğenen’ Peter Blomberg.

iX açıklık ve grafiklerin yanı sıra esnekliğiyle de ön plana çıkıyor. Peter Blomberg HMI çözümünün çoğu kontrol sisteminde işe yaradığını belirtiyor. Değerlendirdiğimiz rakip ürünlerde bu özellik yoktu; diğerlerinde HMI ile PLC ürünleri arasındaki bağlantı genellikle çok ağır oluyor.

‘Hali hazırda B & R’nin kontrolörlerini kullanıyor olmamıza rağmen esneklik bizim için çok önemli. Müşterilerin mevcut kontrol sistemleri olabilir veya diğer PLC markalarını yahut endüstriyel bilgisayarları talep edebilirler”.

OPC desteği komünikasyon protokolü seçiminde sınırsız özgürlük sunuyor. Alfa Laval ürünlerinin aynı süreç hattındaki diğer tedarikçilerin sunduğu ekipmanlara entegre edildiği durumlarda bu özellik büyük önem taşımaktadır. Farklı protokoller arasında gerçek zamanlı geçiş yapmak mümkün.

Daha fazla avantaj sunan bir teknoloji kayması
Dekanter santrifüjleri dokunmatik panel yalnızca sürecin geliştirilmiş görünümü ile operatörün işini kolaylaştırmakla kalmıyor. Teknoloji kayması da Alfa Laval teknisyenleri için avantaj yaratıyor:

'Son kullanıcılar memnun kalıyor, biz de aynı zamanda basit kurulum ve bakım hizmetleri alıyoruz, diye belirtiyor ‘bir makine arıza yaptığında vakit nakittir’ diyen Peter Blomberg.

Bugün Alfa Laval mühendisleri operatör paneli aracılığıyla bütün fonksiyon ve bilgilere ulaşıyor. Artık sorun giderme için kablo ile dizüstü bilgisayara bağlanmak gerekmiyor. Bir makinenin sistem yazılımını güncellemek panel USB konektörüne flash bellek takmak kadar kolay. Makine ya da süreç hattını modem aracılığıyla uzaktan takip etme ve üstünde işlem yapma da artı bir değer.

'Estetik açıdan göz okşayan, çalışan ve ileriye yönelik modern bir duruşa sahip olan HMI çözümüyle hedefimize ulaştık', diye özetliyor Peter Blomberg.

2Touch donanımlı operatör panelleri Alfa Laval’ın diğer makinelerinin yönetilmesini dahi kolaylaştırıyor. Separatör ve dekanterlerin yanı sıra, soğutma, ısıtma ve sıvı işleme ürünleri de şirketin en çok satanlar listesinde yer alıyor.

Sürekli gelişme
Dekanter santrifüjleri katılar sıvılardan ayıran döner vidalı konveyörden oluşmaktadır. Temel fikir, Gustaf de Laval’ın bir asrı aşkın süredir şirketin temellerini şekillendiren klasik separatörü ile aynıdır. Alfa Laval geçen yıllar içinde 11.500 çalışanı, yirmi üretim birimi ve yaklaşık 26 milyar SEK cirosu ile dünya çapında halka açık bir şirket haline gelmiştir.

Dekanter tasarım, yükseklik, vb.nin değiştirilmesi suretiyle farklı süreç ortamlarına uyarlanabilmektedir. Bir dekanter ile bir separatör arasındaki fark, daha büyük parçacıkları ayırma yetisidir. Uygulama alanları kanalizasyon arıtma tesislerinden atığın çıkarılmasından gıda ve petrol üretimine kadar her yeri içermektedir.

Ekran resmi Alfa Laval ©

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers