www.endustriweb.com
Beijer Electronics Products AB

iX’i kullanan Volvo Cars araç fabrikasında tempoyu yükseltiyor

Tıpkı yol trafiği gibi, planlama, manevra ve tempo da araba imalatında belirleyici unsurlardır. Volvo Cars akışı optimize etmek ve dolayısıyla karoser fabrikasını modernleştirmek için Beijer Electronics’in HMI çözümü iX’i kullanıyor. Sezgisel iX sistemi yalnızca operatörler tarafından değil, diğer üretim personeli ve idari personel tarafından da kullanılıyor.

iX’i kullanan Volvo Cars araç fabrikasında tempoyu yükseltiyor
İsveç otomobil endüstrisinin kalbi Västra Götaland’de atıyor. Götenburg’da, Volvo Cars XC90, S80 ve V70 gibi daha geniş araçlar yapıyor. Volvo Cars’ın ürün gamındaki C30, V50, S60 ve XC60 gibi daha küçük modeller ise Belçika'nın Gent kentindeki fabrikada imal ediliyor. Hali hazırda 41 milletten yaklaşık 3000 kişinin istihdam edildiği Torslanda’daki fabrika aslında birbiriyle sıkı bağlantı içinde olan üç fabrikadan oluşuyor. Birinci fabrikada araç kasaları imal ediliyor, ikinci fabrikada boyanan kasalar daha sonra nihai montaj için gönderiliyor. Volvo Cars’ın üretimi sipariş bazlıdır. Otomobil endüstrisinde süregelen birkaç zor yılın ardından talepte gözle görülür bir artış gözleniyor. Toparlanan ekonomi ile Geely’deki yeni işletme sahibi gelecek vaat eden yeni model V60 ile birlikte bu olumlu havaya katkıda bulunuyor. “Çeşitli yerlerde küçük tampon stoklarımız olmasına rağmen, fabrika içindeki akış temponun üretiminde, dolayısıyla kârlılıkta belirleyici rol oynuyor,” diyor her bir fabrikada bir araç üretiminin yaklaşık üç gün sürdüğünü açıklayan John Selander.

John Selander Andreas Pettersson ve Thomas Bernhed ile birlikte karoser fabrikasının otomasyon sistemlerini sürdürüyor ve her seferinde biraz daha geliştiriyor. Yani bu üç arkadaş, her yıl hem güvenli hem de eğlenceli sürüş keyfi sunacak 160.000 araç üretmek zorunda olan ekibin çalışmasında önemli bir rol oynuyor.

Optimum akış
John Salender iki vardiyalı sistemle çalışılan ve şaşırtıcı derecede sessiz olan karoser fabrikasının parlak tavanını gösteriyor. Bütün istasyonları yeşil olarak gösteren 46 inçlik monitörlere bakılırsa, hali hazırda her şey olması gerektiği gibi. Fabrikanın çeşitli yerlerine bir düzine kadar geniş ekranlı monitörler yerleştirilmiş. Bütün çalışanların üretim durumunu kolayca takip edebilmesi stratejik açıdan çok önemli. “Üretim hatlarında olası sorunları ve engelleri anında tespit edebildiğimiz için hazırlık sürelerini azaltıp akışı optimize edebiliyoruz.”

Geniş ekranlar 2009 güzünde gerçekleşen teknoloji değişiminin etkilerinden biri. 2009 güzünde, artık eskimeye başlayan bir SattLine tipi program olan SCADA’nın yerini Beijer Electronics’in iX çözümü aldı.

Bu iyileştirme süreci çağa ayak uydurmak ve gelişme ve desteği hızlandırmak üzere gerçekleştirildi:

“SattLine yöneten programcıları bulmak giderek zorlaşmaya başlamıştı, öte yandan iX’teki vektör tabanlı grafikler gibi özellikler de aklımızı çelmişti,” diyor Thomas Bernhed.

Tam kontrol
Karoser fabrikasındaki bütün imalat süreci daimi personel “köprü” tarafından takip ediliyor. Başta bu tesis, bütün tesisin yukarıdan görünmesini sağlamak için fabrikanın üstüne kurulmuş bir köprüydü. Bugün ise köprü teknoloji ile donatılmış normal bir ofis haline gelmiş. Burada operatör monitör ve video kameralar sayesinde tam kontrol sağlıyor. “Operatörün özet ekranı fabrikanın dışındaki geniş ekranlarda gösterilenle aynıdır,” diyor HMI programlamadan sorumlu Thomas Bernhed çeşitli istasyonların ayrıntılı seviyesine geçmenin ne kadar kolay olduğunu göstermek için tıklarken.

Windows tabanlı geliştirme aracı iX Developer kullanılarak üretim takibi için sezgisel bir yönetici sistem oluşturuldu. Geniş kullanım alanı kullanım kolaylığının kanıtı. İdari personel ve yöneticiler de üretim durumunu takip etmek için kurum içi veri ağı aracılığıyla sisteme giriş yapabiliyor. iX Developer Thomas Bernhed’den tam not alıyor. Bernhed aracı programcılar için yapılandırılmış ve kullanımı kolay bir çözüm olarak tanımlıyor. “Uygulamanın ilk versiyonunu oluşturmamız yalnızca birkaç hafta sürdü; daha sonra bu çözüme takviyeler yaptık ve daha fazla fonksiyon ve ekranla kapsamını genişlettik.”

Andreas Pettersson Beijer Electronics’in iX’in henüz geliştirme aşamasında Volvo Cars’ı pilot uygulama için davet ettiğini belirtiyor. iX’in sunduğu yerleşik fırsatlardan etkilenen Volvo Cars hemen bu uygulamaya geçmeye başladı. “Çalışma güvenilirliği konusundaki katı gerekliliklerimiz iX’ten daha en başında memnun kaldığımızın göstergesi.”

Kârlı standart
Çalışma güvenilirliği ve kalite, Volvo Cars ile Beijer Electronics’in birkaç yıldır süregelen ilişkisini açıklayan sözler. Karoser fabrikasının Beijer Electronics’e ait ilk PLC’si 1993 yılında kuruldu; bunu sayısız PLC izledi.

Fabrikanın robotları, pres ve kaynak istasyonları ve taşımacılık sistemleri artık MELSEC ailesinden yaklaşık 350 adet PLC ile kontrol ediliyor. Bunlar hemen hemen aynı sayıda operatör terminali aracılığıyla kontrol ediliyor. “Kendimizce bir MELSEC standardı oluşturduk, şimdi küçük FX ünitelerinden Q Sistemine kadar her şeye sahibiz,” diyor operatör terminalleri ile frekans invertörlerinin de Beijer Electronics’ten temin edildiğini belirten Andreas Pettersson. Bu bağlamdaki PLC ortamı son derece bir örnek olmakla birlikte, açık mimari iX’i de kabul ediyor. Bu HMI çözümü hem operatör panelinde hem de PC monitöründe geniş bir kontrol sistemleri dizisi ile birlikte çalışıyor. SQL veritabanları ile gerçek zamanlı veri paylaşımı ve üçüncü taraf ekipmanları ve diğer IT sistemleri ile OPC komünikasyonu da mümkün. iX’in “ön gösteriminin” iştah açtığı kesin: “Pek çok dileğimiz bitmiş üründe gerçekleşti. Beijer Electronics’le olan olumlu ve açık diyalogumuzu sürdürdük ve kendilerinden destek aldık,” diyor Thomas Bernhed.

Bir telefon yeter
Otomotiv şirketinin yetenekli otomasyon mühendisleri ile diğer şirketlerin de iX’i kullanmasına katkıda bulunduğu yadsınamaz. Beijer Electronics’in Götenburg’daki ofisinde müşteri yöneticisi Erik Odhed: “iX’in geliştirilmesi aşamasında gerçekleştirdiğimiz yakın dayanışma ve bu çözümü otomotiv imalatı gibi zorlu ve kompleks ortamda deneme fırsatı bulmamız bizim için son derece değerli oldu,” diyor iX HMI çözümünün resmi olarak 2010 ilk bahar döneminde piyasaya sürüldüğünü ve hali hazırda dünyanın hemen her yerinde geniş bir endüstriyel çevrede kullanılmakta olduğu açıklarken.

iX’te modern bir yönetici sistem kazanmanın yanı sıra, John Salender, Thomas Bernhed ve Andreas Pettersson bir avantajdan daha bahsediyor: “PLC’den HMI’ye kadar bütün kilit bileşenler için tek bir tedarikçiye sahip olmak, olası sorunlar karşısında yardım istemek için bir telefon etmenizin yeterli olacağı anlamına geliyor.”

Resim 1: Nihai montaj Torslanda’da yapılıyor; burada her yıl toplam 160.000 araç fabrikadan çıkıyor. Her şey Beijer Electronics’in HMI çözümü iX’in akışı optimize ettiği karoser fabrikasında başlıyor.

Resim 2: Andreas Pattersson “köprüden” karoser fabrikasını yakından takip ediyor.

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers