www.endustriweb.com
NSK

NSK SWR oynak makaralı rulmanlar, sürekli dökümün getirdiği zorlukların üstesinden başarıyla geliyor

Sürekli döküm makinelerinde kullanılan rulmanlar; yüksek sıcaklıklar, ağır yükler, oldukça düşük çalışma hızları, su/su buharı ve kireç içeren zorlu çalışma koşullarında dayanıklılık göstermek zorundadır. Bu çalışma koşullarında aşınma, pullanma ve kırılma gibi rulman arızaları görülmesi doğaldır. Bu da gittikçe daha fazla sayıda çelik üretim tesisinin NSK SWR (Aşınmaya Süper Dirençli) oynak makaralı rulmanları tercih etmesine sebep olmaktadır. Bu gelişmiş rulmanlar, AISI 52100 rulman çeliğinden üretilen standart muadillerine kıyasla birkaç kat daha fazla aşınma direncine, pullanma ömrüne ve dış bilezik dayanıklılığına sahiptir.

NSK SWR serisinin kalitesinden yararlananlar arasında, daha önce sürekli döküm makinesinde düzenli olarak rulman arızaları yaşayan uluslararası bir çelik üretim tesisi bulunmaktadır. Söz konusu tesisteki bir makine, aşınma ve yorulma nedeniyle standart rulmanların ömrünü azaltıp ağır yüklerin işlendiği bir süreç olan çelik levha üretimini gerçekleştiriyordu. Gerçekten de makinedeki rulmanların ortalama ömrü 40 ila 50 haftayı aşmıyordu.

Tesis, rulmanların ömrünü uzatmak ve bakım maliyetlerini azaltmak için NSK'nin uzman mühendislerinden yardım istedi. NSK mühendisleri de gerektiği gibi kapsamlı bir inceleme başlattı. Deneyimli mühendis ekibi, standart oynak makaralı rulmanlara sahip sürekli döküm makinelerinde görülen hasar tiplerinin diğerleriyle aynı olduğunu fark etti.

NSK'nin rulman durumu raporu, aşınma ve yorulma direnci çok daha yüksek olan ve özel olarak geliştirilmiş bir çelikten üretilen SWR serisi oynak makaralı rulmanların kullanılmasını öneriyordu. 2001'den beri sürekli döküm uygulamalarında kalitesini kanıtlayan SWR rulmanların aşınma direnci AISI 52100 rulman çeliğine göre üç kat, pullanma ömrü ve dış bilezik dayanıklılığı da beş kat daha fazladır. Ayrıca, NSK SWR rulmanları, sürekli döküm makinelerinde aks üzerinde değişime gitmeye gerek kalmadan standart SRB rulmanlarının yerini alabilir ve keçeli veya keçesiz olarak verimli bir şekilde çalışabilir.

Dış bilezik sürtünmesinin azalmış olması da rulman ömrünün uzamasını sağlar. Kaymadan kaynaklanan sürtünme çelik üretim tesislerindeki oynak makaralı rulmanların dış bileziğinde bulunan kusurların yaklaşık %80'ini oluşturan düzensiz aşınma, pullanma ve kırılmaya sebep olabileceğinden önemlidir.

NSK SWR, müşteriye oynak makaralı rulmanlarla bir dayanıklılık testi yapmayı önerdi. Bu test sonucunda NSK SWR rulmanların %60 daha uzun hizmet ömrü sunduğu, bunun da yılda 140.000€ gibi etkileyici bir miktarla tasarruf sağladığı anlaşıldı. Bu tasarruf, hem rulman arıza giderme süresinin hem de rulman değişimi işçilik maliyetlerinin ortadan kalkması ile sağlandı.

Bu önemli sonuçlar, standart oynak makaralı rulmanların zorlu çalışma koşullarına dayanacak kadar sağlam olmadığı sürekli döküm makinelerinde kolaylıkla elde edilebilir. Bu tür uygulamalarda, NSK'nin uzman ekibi sorunun kaynağını belirlemeye yardımcı olabilir ve kalitesi kanıtlanmış SWR serisine bağlı olarak bir çözüm önerebilir.

Ek bir not olarak, rulmanlı makine veya ekipmanlardaki arızaları giderme ile görevli bakım mühendisleri ve teknisyenleri NSK'nin Bearing Doctor uygulamasından yararlanabilir. Bu yararlı araç, erken arızayı önlemek için doğru rulman kullanımı, montajı, yağlama ve bakım ile ilgili bilgiler sunar. Bu uygulamada ayrıca kullanıcıların rulman hasarlarını ve bu hasarların olası nedenlerini teşhis etmelerine yardımcı olmak için birçok görüntü ve ses dosyası mevcuttur.

NSK'nin SWR oynak makaralı rulman serisi hakkında daha fazla bilgiye https://www.nskeurope.com.tr/tr/nsk-innovative-products/swr-spherical-roller-bearings.html adresinden erişebilirsiniz.

1) Sürekli döküm makinesine ait bir aksın üzerindeki NSK SWR makaralı rulmanlar ve yataklar


NSK SWR oynak makaralı rulmanlar, sürekli dökümün getirdiği zorlukların üstesinden başarıyla geliyor

2) Sürekli döküm makinesine ait oynak makaralı rulmanların dış bilezik yuvarlanma yolunda sıklıkla görülen pullanma ve kırılma


NSK SWR oynak makaralı rulmanlar, sürekli dökümün getirdiği zorlukların üstesinden başarıyla geliyor

3) Çelik üretim tesislerindeki makine ve ekipmanlarda kullanılan oynak makaralı rulmanların genel arıza mekanizmaları


NSK SWR oynak makaralı rulmanlar, sürekli dökümün getirdiği zorlukların üstesinden başarıyla geliyor

4) NSK SWR serisi oynak makaralı rulmanlar, standart muadillerine göre birkaç kat daha fazla aşınma direncine sahiptir


NSK SWR oynak makaralı rulmanlar, sürekli dökümün getirdiği zorlukların üstesinden başarıyla geliyor
 

  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers