www.endustriweb.com
HMS Industrial Networks AB

"Nesnelerin İnterneti" Hayat Buluyor

Oxford'da bir okul ısıtma, havalandırma, su ve aydınlatma gibi sistemler için online kontrol teknolojisi kullanmaya başladı. Sistem entegratörü Global Electrical Solutions Ltd. Şirketi, Oxford'da bulunan EF Uluslararası Dil Merkezi için ısıtma, havalandırma, su ve aydınlatma gibi sistemlerin takip edilebilmesini sağlayan bir bina yönetim sistemi kurdu. Netbiter Uzaktan Yönetim ağ geçitlerinin Rocwell kontrol panellerine bağlanmasıyla birlikte kullanıcılar anlık sıcaklıkları, seviyeleri ve güç tüketimini online olarak görüntüleyebiliyor. Hatta kullanıcılar bu sistem üzerinden ışıkları ve camları hiç dokunmadan açabiliyor. Yani IOT(Nesnelerin İnterneti) teknolojisini etkin bir şekilde kullanabiliyorlar.

 Nesnelerin İnterneti  Hayat Buluyor
Bir Netbiter ağ geçidi, Rockwell PLC kumandasına bağlanıyor. Kullanıcılar tesislerin kontrol paneline www.netbiter.net adresinden ulaşabiliyor.

Büyük Britanya'da kurulan Global Electrical Solutions (GES) Şirketi; bina, enerji&güç ve üretim gibi alanlarda kullanılan yüksek verimli kontrol panellerinin kurulumunu yapan, alanında uzman bir sistem entegratörüdür. Netbiter Argos, binalardaki sistem seviyeleri/değerleri ile ilgili anlık durumların kullanıcılar tarafından görüntülenmesine; kullanıcıların, değerler belirli seviyelere geldiğinde rapor oluşturmaları ve uyarı almalarına imkân sağlayan bir web arayüzü olarak çalışmaktadır.


Gerçek değerler, gerçek görüntüler. GES, Netbiter panellerinin oluşturulması sırasında okuldaki tesislerin gerçek fotoğraflarını kullandı. Bu paneller sayesinde kullanıcılar gerçek zamanlı olarak kesin değerleri görebiliyor, ısıtma ve havalandırma sistemlerini uzaktan kontrol edebiliyor.


Nasıl Çalışıyor?

Bir adet Netbiter EC310 ağ geçidi, binada bulunan farklı sistemlerin kontrolünü sağlayan Rocwell Micro800 serisi PLC'lere bağlanıyor. Netbiter ağ geçidi, bulut tabanlı Netbiter Argos servisine veri gönderiyor. Veriler burada saklanıyor ve erişimi buradan sağlanıyor. GES ve bina sahipleri www.netbiter.net adresine girerek anlık değerleri görebiliyor; ekipmanları, pencereleri ve ışıkları Netbiter Argos paneli üzerinden açıp kapatabiliyorlar. Ayrıca bazı değerler belirli seviyelere ulaşınca (örneğin karbondioksit seviyesi çok yüksekse) e-posta üzerinden kullanıcılara uyarı gönderiliyor. Bununla birlikte zaman içerisindeki güç tüketimi ve performans hakkında raporlar almak da mümkün.

Global Electrical Solutions Yönetim Müdürü sistemle ilgili şunları söylüyor; "Gerçekten çok iyi çalışıyor. Netbiter Argos üzerinden grafik panellerinin oluşturulması çok basit. Yani Netbiter'ı temel olarak bina yönetim sistemi için bir arayüz olarak kullanıyoruz."


Arayüz sayesinde tesislere gitmeden sistemlerin kontrolünün yapılması ve yatırımın hızlı bir şekilde getiri sağlaması anlamına geliyor.

Global Electrical Solution tarafından sağlanan bu uzaktan yönetim sistemi çözümü, maliyetli servis denetim masrafları minimuma indirilirken hem daha iyi kontrol imkânı sağlıyor, hem de bakım masraflarını düşürüyor. Herhangi bir olumlu ya da olumsuz durum olduğunda tesisin/servisin ziyaret edilmesi kullanıcılar için bir masraf oluşturmaktadır. Uzaktan yönetim ağ geçidinin ücreti de genelde bu masrafa denk geliyor. Ancak bu yatırımın geri dönüşü en fazla birkaç ayı buluyor.

Mark Jenkyns şöyle diyor: "Diyelim ki müşteri en iyi ihtimalle normalde bir mühendisin test ekipmanıyla gidip kontrol etmesini gerektiren, ısıtma ile ilgili bir sorunu rapor etti. Netbiter arayüzü sayesinde ofisimizden ayrılmadan binalardaki bütün kumanda panellerine erişebiliyor, sensörlerin arızalı olup olmadığını belirlemek için gerçek zamanlı değerleri kontrol edebiliyoruz. Ayrıca çok kısa bir süre içinde yeni bir parçanın siparişi verilip kurulumu sağlanabiliyor."

Mark Jenkyns, okulun odalarından birine uzaktan görüntüleme sisteminin kurulumu esnasında sistemin faydalarından birini bizzat yaşadığını anlatıyor: "Ofise geri döndüğümde sıcak suyu geri açmayı unuttuğumu farkettim. Ama odaya Netbiter'ı kurduğumuz için sadece bir tıkla kolayca giriş yaptım ve sıcak suyu açtım. Tesislerdeki gidip düzeltilmesi gereken bakım sorunları genelde böyle basit meselelerden oluşuyor. Netbiter sayesinde ise hem biz hem de müşterilerimiz kat kat zaman kazanıyoruz."

GES şimdi ise Oxford'daki iki okula ve bir otele Netbiter'ın kurulumunu gerçekleştirdi. Ayrıca Netbiter sistemi için birçok başvuru olduğu belirtiliyor. Mark Jenkyns sözlerini şu şekilde bitiriyor, "Başvurularla birlikte tekliflerimiz de gittikçe artıyor, çünkü bu teknoloji müşteriler için hem sistemlerinin kontrolünü parmaklarının ucuna getiriyor hem de bakım masraflarını minimuma düşürüyor."



  Ask For More Information…

LinkedIn
Pinterest

Join the 155,000+ IMP followers